Dobogós doktorok

A módosítás hatálya alá eső személyeknek ezentúl nem kell kijárniuk a doktori iskolát, a plagizálás csábításának is ellenállhatnának, hiszen nem kell doktori disszertációkkal bajlódniuk.
Hirdetés

„A magyarországi politikusok mintha kedvet kaptak volna romániai kollégáiktól. A belpolitikai élet botrányossá vált, a nyugati világ elleni „szabadságharc” mellett szinte naponta olvashatunk pártközi – és pártbeli – marakodásokról, sikkasztásokról, közpénzek és uniós alapok lenyúlásáról, de a magyar politikusok egy idő óta kedvet kaptak a plágiumhoz is. Romániában egyebek között a miniszterelnök ékeskedett idegen „copy-paste” tollakkal, Románia nyugati szomszédjánál pedig a volt „álamfő” pályafutásának egyik „álomását” jelentette a plágium. Igaz, Romániában a kormányfőnek nem esett bántódása, Schmitt Pálnak viszont távoznia kellett tisztségéből…

Romániában is voltak „fekete keddek”, a magyar törvényhozásban is történtek próbálkozások vétkes politikusok megmentésére. Legutóbb éppen olyan fideszes törvényjavaslat került a tisztelt ház elé, amelynek alapján Schmitt Pál például visszakaphatja plágiummal szerzett doktori címét. Persze egy végleg elvett doktori titulust nem lehet csak úgy visszaadni, a fideszes törvényalkotó viszont megtalálta a megoldást. A felsőoktatási törvényt kiegészítő javaslat értelmében a sporttudományi felsőoktatásban az olimpiai érem megszerzése a doktori fokozattal egyenértékűnek minősül, míg a művészeti felsőoktatásban bizonyos díjak ugyanígy annak minősülnek. Utóbbi elsősorban Kossuth-díjra vonatkozik, de ezt bármely, kormányrendelettel adományozott díj is kiválthatja.”

 

Hirdetés