Szürke és koromfekete

Különböző becslések vannak a feketegazdaságról, de Romániában ennek mértékét egyik sem szorítja egyharmad alá, sőt, van, ami 50 százalékra saccolja azt.
Hirdetés

„Az esetek többségében azt üli meg hatalmas köd, hogy miből és hogyan „»kavarták« össze e hatalmas összegeket, értékeket, pedig ez is megérne egy kis nyomozást. Mert ugyanbiza miből gyűjtötte össze a Bercea család a kölcsönadott vagy kenőpénzként felhasznált milliókat? Vagy a meggazdagodtak esetében miként került a közpénz magánbankszámlákra? Esetleg hogyan vándoroltak az útpénzek privátzsebekbe? Sőt, a korrupcióval vádoltak és elítéltek nagyon sokszor nem fizetik vissza az eltulajdonított summákat. Leülik a maguk éveit, és visszatérnek palotáikba, sőt, olykor még a rács mögül is igazgatják vállalkozásaikat, pénzügyeiket.

Az Eurobarométer legújabbi felmérése szerint öreg kontinensünkön a dolgozók mintegy hét százalékát fizetik (Romániában ez 13 százalékot tesz ki) feketepénzekből. Nagyon sokan azonban a szürke zónában tevékenykednek, jövedelmük csak nagyon kis hányadáért fizetnek adót vagy járulékot, a többit a vállalkozó zsebből adja. Nem egy olyan polgárt ismerek, aki nyugdíjaztatáskor jött rá, hogy a »hivatalos« bére után számított nyugdíja nagyon alacsony, s már hiába sajnálta, hogy annak idején belement az adócsalásba. Nem magának, hanem a vállalkozónak növelte törvénytelenül a milliárdjait.

Különböző becslések vannak a feketegazdaságról, de Romániában ennek mértékét egyik sem szorítja egyharmad alá, sőt, van, ami 50 százalékra saccolja azt. Az okokat, hogy miért ez a helyzet, hosszan sorolhatnánk, hiszen a súlyos adóterhektől a különböző jogszabályok kijátszhatóságáig, a korrupciónak a közéletbe való beleépülésétől a szegénység hatalmas mérvű elterjedéséig, a bürokrácia elburjánzásáig minden benne találtatik.”

Hirdetés