Piszkos alkuk

Íme, hogyan is történnek kies hazánkban a kinevezések. Kéz kezet mos, piszkos alku követ piszkos alkut, időnként hajszál esik a levesbe, de a kisszerű, piti egyezkedések folytatódnak.
Hirdetés

„2011 tavaszán Eugen Iacobescu Olt megyei ügyész összeállította a Bercea Mondial-vádiratot, s rádöbbent, hogy az elnök öccse is érintett, a »keresztapa« alacsony kamatra uzsorakölcsönt adott az átmeneti pénzzavarral küzdő Mircea Băsescunak. A felvételek azért készültek, hogy a klánnak legyenek bizonyítékai arra az estre, ha Mircea Băsescu letagadná a kölcsön tényét. Amikor szembesült a vádiratban foglalt tényekkel, Iacobescu főnöke, Elisabeta Ponea rádöbbent lehetőségeire, hiszen Olt megye korrupcióellenes főügyésze szeretett volna lenni. Azonnal elvette Iacobescutól az ügyet, s arra kérte Duicut – akkor még a Mehedinţi megyei tanács vezetőjét –, hogy járjon közben Victor Pontánál kinevezése és férje, a helyi főrendőr ügyének leállítása érdekében. Cserébe felajánlhatja a Bercea Mondial-ügy vádiratát, hisz abban az elnök öccse is érintett, Ponta tehát zsarolhatja ezzel a választások előtt az államfőt. Ekkor zajlott a főügyész és a korrupcióellenes ügyészség vezetőinek kinevezése körüli vita, Băsescu jelöltje, Laura Codruţa Kövesi került a korrupcióellenes ügyészség élére, és azonnal megindította a vizsgálatot Duicu ellen befolyással való üzérkedés miatt. Kiderült sok minden más is, Duicu, Ştefan Ponea főrendőr és Constantin Popescu üzletember rács mögé került. A vádak számtalanok, mint fűszál a réten.
Íme, hogyan is történnek kies hazánkban a kinevezések. Kéz kezet mos, piszkos alku követ piszkos alkut, időnként hajszál esik a levesbe, de a kisszerű, piti egyezkedések folytatódnak. Nincs megállás.”

Hirdetés