A szopás hatalma

A hivatalos magyar hírügynökség "szépítő tolmácsolása" után viszont aligha hihetünk a jövőben az MTI-nek az országot érő elmarasztalások "magyarításában".
Hirdetés

„Lengyelországban nagy port kavart fel egy lehallgatási botrány, amelynek kapcsán egy vendéglői asztal mellett Jacek Krawiec, a lengyel PKN Orlen olajtársaság elnöke és partnere, Wlodzimierza Karpinski lengyel pénzügyminisztere igencsak kellemetlen dolgokat mondott ki. Föltehetően előtte/közben néhány pohárka nemes italt is elfogyasztottak, ami után az ember ugye, még szabadabban beszél – főleg, ha nem tudja, hogy lehallgatják. No, ez bizony kellemetlen ügy számukra, meg az egész lengyel kormány számára. A traccsparti résztvevői pedig arra nem is gondoltak, hogy mindezzel mennyire kellemetlen helyzetbe hozzák az ügyben teljesen ártatlan MTI-t, Magyarország hivatalos hírügynökségét, ahol könnyen megtörténhetett volna, hogy fejek hullanak le. A vendéglői tereferén ugyanis kellemetlen dolgok hangzottak el Magyarországról és annak szabadságharcos miniszterelnökéről, Orbán Viktorról, aki igencsak nem szíveli a rossz sajtót. (…)

A hivatalos magyar hírügynökség »szépítő tolmácsolása« után viszont aligha hihetünk a jövőben az MTI-nek az országot érő elmarasztalások »magyarításában«. Egyáltalán a Fidesz-párti sajtó híreiben. Hiába na, a szopás hatalma… Most csak éppen úgy eszembe jutott egy Romániában, 2005-ben, a Beatrice Alapítvány gondozásában megjelent román-magyar szótár, amely szerint a »lófasz« címszó, első értelmezésében románul annyit tesz, mint »a csődör párosodási és vizeletürítési szerve«. Hát igen, a lényeg az, hogy szépen fogalmazzunk. Szép fogalmazásban pedig a magyarországi reklámadó bevezetése után nem lesz hiány.”

Hirdetés