Európa újraértelmezése

Nem véletlen, hogy épp a brit és a magyar miniszterelnök köti az ebet a karóhoz mindenáron, holott az utolsó támogatók is kihátráltak már mögülük.
Hirdetés

„Cameron, aki szép lassan maga sem tudja eldönteni, hogy Nagy Britannia Európa vagy az Amerikai Egyesült Államok része kellene hogy legyen (netalán az európai államok a brit királyság doméniumai), akinek nem tetszik, hogy a brüsszeli csárdában bizony német a fődudás, de az sem, hogy gazdag államként többet kell vállalnia a közös konyha költségeiből, »érthető módon« megpróbálja megtorpedózni a változást.

Orbán Viktor álláspontja, ha nem is érthető, legalábbis nem meglepő. A magyar miniszterelnök ugyanis, bár elsőként szólalt fel Junker jelölése ellen, meghívót sem kapott a Cameron által összetrombitált konzervatív kormányfők előzetes egyeztetésére. Talán azért, mert az ő unortodox konzervativizmusa a vélt társak gyomrát is megfekszi. Orbán ugyanis egyértelműen annak az irányzatnak a képviselője, hogy Brüsszel fizessen és kussoljon, és azt is számtalanszor bizonyította, hogy a demokráciával egyre inkább hadilábon áll. Márpedig ez a Junker személye ürügyén zajló huzavona bizony az Európai Unió tényleges demokratikus működésének erősítése irányába mutat.

De a magyar miniszterelnök számára a magyar nemzeti parlament is bokréta a saját kalapján – miért támogatna egy erős Európai Parlamentet? Orbán azt szokta meg, hogy személyi kérdésekben nincs kecmec, arról ő dönt és punktum.

Ezúttal viszont Brüsszelben másként alakulnak a dolgok.”

Hirdetés