Skizofrénia

Teljesen skizofrén világban élünk. Főleg politikai szempontból.
Hirdetés

„Azt sulykolják belénk nap, mint nap a televíziók, hogy minden politikus korrupt az állam első emberétől, az utolsó igazgatóig, közben látványos letartóztatásokon, házkutatásokon »csemegézhetünk«, illetve azt látjuk, hogy ugyanazok a politikusok, akik a televíziókban állandóan a jogállamiságról és a közpénzek tisztességes felhasználásáról papolnak, »menet közben« szégyentelenül meggazdagodtak.

Az emberek pedig egyre szegényebbek. Ha ezeket az úgymond, politikai vitákat figyeljük, az az érzésünk támad, hogy Romániában intézményesítették a lopást, a közpénz a hatalom kiváltságosainak szabad prédája, és őket nem lehet, és – eltekintve egy-két kivételtől – nem is igen akarják felelősségre vonni. Ha pedig az ügyészek mégis erősködnének, megvédik egymást a parlamenti szavazás során.
Mindez arról jutott eszembe, hogy a hónap elején nagy pompával ünnepelték meg a számvevőszék fennállásának 150. évfordulóját, amelyen mindenki által jól ismert híres-hírhedt politikusok beszéltek a hatalmi ágak szétválasztásáról, az állami intézmények függetlenségéről, az ország stabilitásáról és az állampolgárok jólétéről. Mintha a valósággal párhuzamos világban élnének.
Holott az intézmény legutóbbi jelentése szerint 2.233 „entitásnál” tapasztaltak rendellenességet, amelyek 363,8 millió eurós kárt okoztak az államnak. A több mint 25 ezer kihágás közül több mint 15 ezer pénzügyi jellegű. Ezekhez még hozzáadódnak nem megfelelő szerződések, a korrupciós ügyletek stb., amelyek ugyancsak több milliárd eurós lyukat hagytak a központi és a helyi költségvetésekben.
A jelentésre nem figyelt oda senki, a »rablók« tovább rabolnak, büntetlenül, és simán megtartják magas funkcióikat.

Ha pedig, leginkább a média nyomására, mégis kénytelenek egy-egy korrupciós esetet komolyan venni, rövid, de látványos, a tévében történő letartóztatást követően, miközben valamiféle gumicsontot dobnak a szenzációra éhes sajtónak, a feledés fátylát borítják az ügyre.”

 

Hirdetés