A bátyja vitte bűnbe…

Az csak helyeselhető, hogy az államfő sajnálja: testvéröccse rossz társaságba keveredett. Az viszont már nem igazán üdvözölhető, hogy Traian Băsescu memóriája erősen szelektív.
Hirdetés

„Nem emlékszik már rá, hogy voltaképpen ő vitte öccsét a rossz útra. Teljesen megfeledkezik arról, hogy öt évvel ezelőtt Sandu Anghellal, alvilági nevén Bercea Mondiállal – bratyizott, aki miatt most a testvéröcs ül a rácsok mögött. Traian Băsescu 2009-ben részt vett ugyanis a costeşti-i romafesztiválon. Persze, a hivatalos változat szerint korántsem válogatott alvilági fickókkal találkozott, hanem a cigányellenes diszkrimináció ellen hórázott velük, akikről minden elmondható volt, csak az nem, hogy a diszkrimináció áldozatai lettek volna: hatalmas limuzinokkal érkeztek a helyszínre, nyakukban vastag aranylánccal, ujjaikon öklömnyi pecsétgyűrűkkel. Mondta is szegény államfőnk, hogy a cigányság java része nagy nyomorban él, de bárhogy is nézett körül, egyetlen szegény romát sem látott. Ezért aztán fel is hagyott a kereséssel. Meg aztán nem is igazán a diszkriminációt kívánta megszüntetni a hórázással; a »roma hatalmasságokkal« cimborálva a választási kampánya számára akarta megnyerni a népes romaközösség tagjait. (…)

 
Traian Băsescu azonban minderre nem emlékszik, aminthogy arról is csak a botrány kitörése után értesült, hogy testvére rossz társaságba keveredett. Márpedig az nehezen hihető, hogy a titkosszolgálatok ne figyelmeztették volna arra, kitől is fogadott el felesége arany medaliont, kivel hórázott és parolázott. A Román Hírszerző Szolgálat tökéletesen végzi ugyanis munkáját – Traian Băsescu nemrégiben dicsérte agyon annak igazgatóját, Liviu Maiort –, lehetetlen, hogy ne figyelmeztette volna, olyan embert engedett a közelébe, akinek a neve több mint százhúsz bűnvádi dossziéban szerepel. Más dolgokban ugyanis Traian Băsescunak nagyon pontos értesülései vannak. Omar Hayssam-botránya kapcsán arról is tudott, amiről Románia első hivatalos terroristája megfeledkezett. Előre jelezte azt is, hogy »súlyos neveket tartalmazó dossziék« kerülnek majd elő. (…)
 
A mindenkiről mindent tudó államfő viszont ennyire tájékozatlan volt tulajdon testvére ügyében. Az emberi agy persze űzhet ilyen tréfát velünk. Főleg, ha szelektíven működtetjük.”  

Hirdetés