Álmok nyugvóhelyén

Ma már tudni, hogy Nagy Imre ’89-es újratemetésén elmondott Orbán Viktor-beszéd során a szabadság szele süvített át a Hősök terén.
Hirdetés

„Mi itt, Erdélyben mindezt nem érzékelhettük, még akkor sem, ha netán éppen magyar televízió közelében voltunk. Legfeljebb annyit, hogy ha az orosz csapatok kiutasítását követelő mondat elhangzása nyomán nem rohanták le az egyenruhások a fiatal szónokot, akkor tényleg van valami a levegőben. Valami, ami ismeretlen, vad, félelmetes – de szép, de jó.

 
És ma már tudjuk, hogy a nyitás következő, immár hatalmas nemzetközi jelentőségű aktusának – a kelet-németek előtti határnyitás – eredeténél az erdélyi menekültek ügye is jócskán jelen volt. Azoknak az ezreknek a jelenléte kényszerítette ki ugyanis a jogszabályváltozást, amely immár nem utasította ki 30 nap után, illetve az egyszeri vízumhosszabbítást követően a külföldit Magyarországról. Az »egyszer« kifejezés törlése révén megszűnt a korábban a visszatoloncolásokhoz vezető jogi kényszer, és ezáltal egycsapásra hivatalosan is létezővé vált a menekültkérdés. E folyamat következtében megváltozott a probléma kezelésének politikai és jogi környezete, illetve fogadtatása, ez feszítette szét a kommunista állam megszokott kereteit. Némi túlzással tehát Németország egyesülésének egyik legfontosabb eredője Magyarország szétdarabolása volt. Mint ahogy a teljes kelet-európai átmenetnek a két német állam egyesülése adott igazi lendületet és legitimitást.”

Hirdetés