Melós vakáció

A román állam anyagilag is támogatja azokat a munkáltatókat, akik a nyári vakáció idején diákokat vagy egyetemi hallgatókat foglalkoztatnak.
Hirdetés

„Rekordméreteket ölt az Európai Unióban – így Romániában is – a fiatalok körében regisztrált munkanélküliség, a semmilyen képzési formában részt nem vevő, 25 évesnél fiatalabbak negyede állástalan – kongatják az illetékesek a vészharangot immár évek óta.

Különböző uniós szintű stratégiák ugyan már körvonalazódnak, de konkrét hatásokról csak a most elrajtoló, 2020-ig tartó költségvetési ciklus második felében tudunk majd beszélni.

Ezért is dicséretes minden kísérlet, ami arra irányul: ne legyen többé evidencia, hogy a legfiatalabbak számára különösen nehéz az elhelyezkedés a 2008 óta amúgy is igen beszűkült munkaerőpiacon. A fő ok már önmagában is a 22-es csapdáját hordozza, hiszen alkalmazáskor a végzettség mellett a tapasztalat is sokat nyom a latban, ebből azonban a szakiskolák vagy az egyetemek falai közül éppen kilépő fiataloknak legtöbb esetben mindössze annyi van, amennyit a pár hetes „kötelező” nyári gyakorlat során elsajátítottak.”

Hirdetés