A kicsik fizetnek

És ha a nemzetközi fejlemények alapján elkerülhetetlennek látszó gázdrágulás nem lenne elég, az energiaszámla gyarapításához a kormány is ért.
Hirdetés

„A jelek arra mutatnak, hogy érdemes már a nyáron elkezdeni spórolni a következő téli számlákra. Egyrészt Európa rá van szorulva az orosz gázra, és ha azt ezentúl drágábban mérik, annak a hatását akkor is megérzi a romániai fogyasztó, ha amúgy az országnak lenne elég tartaléka a saját ellátására. Mert az iparág egész európai érdekeltségű nagyvállalatok kezében van, amelyek az orosz importjaik drágulását fedezni akarják majd, ezt pedig csak a lánc végén álló fogyasztóra lehet rásózni.
És ha a nemzetközi fejlemények alapján elkerülhetetlennek látszó gázdrágulás nem lenne elég, az energiaszámla gyarapításához a kormány is ért. A múlt héten elfogadtak egy rendeletet az ipariáram-fogyasztók támogatásáról. Ezzel augusztustól mintegy háromszáz nagyvállalat kap mentességet a zöldbizonylatok költsége alól 85%-ig terjedő arányban, ami kétségtelenül gazdaságpártoló intézkedés. Csakhogy a 750 millió eurónak megfelelő éves költségvonzat fedezésére nem jelöltek meg állami forrást, ami magyarul azt jelenti, hogy a nagyiparnak adott állami ártámogatást a többi fogyasztóval fizettetik meg, elsősorban a lakossággal és a kisvállalkozókkal.

Mert a nagyok játszmáinak számláit mindig a kicsik törlesztik.”

Hirdetés