Vokstérkép: így szavazott Erdély az európai parlamenti választáson

Ha az egyre hevesebbé váló kánikula miatt semmi értelmes elfoglaltság nem jut eszébe, vagy már a munka is fárasztó, akkor a HotNews-on látható interaktív térképen megnézheti, melyik településen melyik párt szerepelt a legjobban.
Hirdetés

Érdekes interaktív térkép készült arról, hogy Románia mely településén mely párt nyerte meg a választásokat. A grafika már csak azért is tanulságos, mert Erdélyre levetítve jól látszik, mely vidékeken élnek nagyobb számban a magyarok (természetesen az RMDSZ-re leadott voksok alapján), illetve hogy Erdélyben Moldvához és Havasalföldhöz képest még úgy sem szerepelt túl fényesen a Szociáldemokrata Párt (SPD), hogy országos szinten amúgy toronymagasan vezetve, a voksok 37 százalékát megszerezve győzött.

Néhány érdekesebb adat: az összesen 3195 közigazgatási egységből (azaz községben, illetve városban) a PSD és két törpepárt szövetségese, a Románia Fejlődéséért Országos Szövetség (UNPR), illetve a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociáldemokrata Unió (USD) 2110-ben győzött.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) 527-ben, a Demokrata-Liberális párt (PDL) 298-ban, az RMDSZ pedig 262-ben – természetesen jórészt Hargita, Kovászna, Maros, Bihar, Szilágy és Szatmár megyében.

További érdekes adatokért kattintson az alábbi linkre.

 

 

Hirdetés