Magyar menü, orosz recept

Ez a magyar demokrácia szépsége – egyedi és úgy hívják, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszere, bár nevén nevezve a gyermeket, inkább együttrettegésről van hovatovább szó.
Hirdetés

Ez az orosz recept – miért ne működne Magyarországon is, némi helyi korrekcióval? Oroszországban bíróság minősítette külföldi ügynöknek azokat az emberi jogi szervezeteket, amelyek külföldről kaptak támogatást. Magyarországon a Fidesz új csillaga, Lázár János hatáskörébe tartozó Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) szállt rá Norvég Alapra s általában a külföldi támogatásokban részesülő civil szervezetekre, természetesen még véletlenül sem vizsgálva a magyar közpénzből gazdálkodó békemenetes CÖF-öt, sem a trafik-, sem a földmutyikat, sem a Közgép vagy a felcsúti polgármester közbeszerzési „sikereit”. Demokratikus társadalmakban az ilyen hivatalok a saját főnökeik által fácánvadászatokra és más titokzatos utazásokra költött közpénzek felhasználását is ki szokták vizsgálni, nem pedig olyan adatokat próbálnak begyűjteni, amelyekhez nyilvánvalóan semmi köze nincs vagy legalábbis nem kellene lennie a kormányzatnak.

De ez a magyar demokrácia szépsége – egyedi és úgy hívják, hogy Nemzeti Együttműködés Rendszere, bár nevén nevezve a gyermeket, inkább együttrettegésről van hovatovább szó.

A magyar kultúrát és diákságot, a pillanatnyi és a Fidesztől egyre inkább elpártoló eljövendő értelmiséget már az elmúlt négy évben megregulázta az Orbán-rezsim. Törvényszerűen a média következett, amelynek a világhíressé vált új sajtótörvény sem volt elegendő. A választások előtt süllyesztőbe került reklámtörvény előhúzása valójában nem sokat változtat a magyar média helyzetén (egy-két kereskedelmi televízió megsarcolásán túlmenően), ám szimbolikus lépés. Fenyegetés, mint ahogy az Origo főszerkesztőjének politikai nyomásra történt elmozdítása is. Véletlenek ugyan vannak, de elég nehéz elhinni, hogy épp annál az orgánumnál történik egyik-napról a másikra „átszervezés”, amely Lázár János ügyeit szellőzteti meg.

A reklámtörvény az írott sajtót ugyan nem érinti, hiszen még az állami reklámokból jól kistafírozott lapoknak sem kell attól tartaniuk, hogy reklámbevételeik sokkal meghaladják a félmilliárdot. Mégis ez a kormányzati lépés terelte egy akolba a baloldali és jobboldali médiát, mert ennek az üzenetét már nem lehetett félreérteni.”

Hirdetés