Hasznos szövetség

Ahhoz azonban, hogy az amerikai befektetők még több pénzt ruházzanak be Romániában, kulturáltabb környezet szükséges.
Hirdetés

„Joe Biden amerikai alelnök bukaresti nyilatkozatai mintapéldái voltak a diplomatikus fogalmazásmódnak. Amikor az elért fejlődés méltatása mellett a korrupciót ostorozta, úgy küldte el a román kormányt melegebb éghajlatra, hogy az utána alig várta az indulást.

Tény, hogy Biden látogatása Románia stratégiai jelentőségének bizonyítéka. Közel helyezkedik el a Közel-Kelethez, és az ukrajnai válsághoz is a legközelebb fekvő NATO-tagállam. Az Egyesült Államok számára a közel-keleti befolyás – az ott található kőolaj miatt is – kulcsfontosságú.
 
Ugyanilyen lényeges Oroszország újbóli terjeszkedésének megakadályozása. (Ezen érdeke egybeesik a közép- és kelet-európai országokéval is). A román politikum ennek tudatában hajlandó teljesen kiszolgálni Washingtont. Egyrészt az ezért cserében remélt gazdasági haszonért, másrészt azért, mert úgy értékelik, hogy ma egyedül az Egyesült Államok képes az ország biztonságát szavatolni. Washington szintén gazdasági hasznot remél a partnerségtől.
 
Ahhoz azonban, hogy az amerikai befektetők még több pénzt ruházzanak be Romániában, kulturáltabb környezet szükséges. Ezért szólt a NATO-n belüli együttműködés mellett Biden szinte minden második mondata arról, hogy fokozni kell a korrupció elleni harcot, és biztosítani kell az igazságszolgáltatás függetlenségét.”

Hirdetés