Antal: a szeparatizmus és az autonómia nem ugyanazt jelenti

Újabb pengeváltás a székelyek autonómiaigénye miatt: a székelyföldi politikusokat szeparatizmussal vádoló Traian Băsescunak Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere vágott vissza.
Hirdetés
Traian Băsescu államfő Székelyföldre vonatkozó vasárnapi kijelentésére reagálván kijelentette: Székelyföld lakosai és politikusai nem szeparatisták, hanem autonómiapártiak.
 
Az RMDSZ sepsiszentgyörgyi szervezetét is vezető politikus egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta: az államelnök „magas labdát adott fel” neki amikor egy jászvásári (Iasi) fórumon kijelentette, nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok „szeparatista törekvései” között. Hozzátette: Székelyföldön nincs ok aggodalomra. Ott az embereknek semmi kedvük a civakodásra, szeparatizmusra, elszigetelődésre. Ezt csak egyes politikusok erőltetik.
 
Antal Árpád úgy vélte, az elnök kijelentése jó lehetőséget biztosít a fogalmi tisztázásra, hiszen Moldovában két terület különbözősége mutatja, hogy mi a különbség a szeparatisták és az autonómia hívei között. „A Dnyeszteren túli területen szeparatistákról, Gagaúziában autonómiapártiakról beszélhetünk. Nagyon határozottan ki akarjuk jelenteni, hogy mi, mind a székelyföldi politikusok, mind a terület lakossága autonómiapártiak vagyunk” – jelentette ki a polgármester.
 
Antal Árpád hozzátette, a hatóságok könnyen meggyőződhetnének arról, hogy Székelyföld lakosai autonómiát akarnak, ha nem akadályoznák meg, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésben. Az elöljáró arra utalt, hogy a korábbi székelyföldi népszavazási kísérleteket valamennyi alkalommal közigazgatási vagy jogi eszközökkel akadályozták meg.
 

A polgármester azt is megjegyezte, az elmúlt időszakban sok diplomata látogatott el Székelyföldre, ami azt jelzi, hogy a NATO-t és az Európai Uniót (EU) érdekli a székelyföldi helyzet. „Mindenkinek azt mondtam, Székelyföld autonómiája Románia egyik megoldatlan problémája. Amikor a NATO és az EU befogadta Romániát, ezt a megoldatlan kérdést is integrálta. Innentől kezdve a kérdés rendezése nemcsak Bukarestre, hanem a NATO és az EU tagállamaira is hárul” – idézte a Mediafax hírügynökség Antal Árpádot.  

Hirdetés