A kockázat alkuja

Úgy tűnik, elég annyit mondani, fontos a kompromisszum, s az érdek máris azt diktálja, ő is helyet kapjon a közös ernyő alatt.
Hirdetés
„Domokos Gézáról szóló könyvet mutattunk be a minap, s Kántor Lajos művével kapcsolatban hangzott el, hogy a Kriterion kiadó legendás vezetője, a korszak (a hetvenes, nyolcvanas évek) egyik legfontosabb romániai magyar értelmiségije, az RMDSZ alapító elnöke életét és munkásságát egyaránt jellemezte a kockázatok vállalása és a kompromisszumok keresése. Nyilván nem mindegy, mekkora kockázatot képes az ember vállalni, s hol vannak a határai az okos, netán kisszerű alkuhelyzeteknek.
 
Mindez annak kapcsán jut eszembe, hogy több mai politikai helyzet is párhuzamokat kínál, pontosabban domokosi bölcsességet igényelne. Gondolok például annak a kockázatnak a vállalására, amit az RMDSZ tavaszi kormányra lépése jelentett a szavahihetőnek a legkevésbé tekinthető szocdem párt-konglomerátummal. Az, amit Szatmáron műveltek, hogy kilóra megveszik liberális ellenfelület, csakhogy a magyar jelöltet biztosan legyőzhessék, alighanem kritikus szintre feszíti a koalíciós partner türelmét.
Egykor a román államfő egy kétes hírű és múltú politikusra mondta, hogy az illető egy »erkölcstelen megoldás«, mára e jelzőt szinte a román politikai színjáték teljes szereposztására kiterjeszthetjük.
 
Közben Magyarországon megalakult az új Parlament, s letette harmadik miniszterelnöki esküjét Orbán Viktor. Az újabb mandátumot elnyert kétharmados többség azt a képet igyekszik tudatosítani, hogy létezik középen a cselekvőkész többség, s vannak a szélsőségek, balra is, jobbra is, egykutya a kettő. Még annak a kockázatát is vállalják e szimmetria-kép vetítése érdekében, hogy a Parlament egyik alelnökévé egy olyan jobbikost segítsenek, akinek a szereplése egy magára valamit is adó, demokratikus berendezkedésű uniós tagállamban elfogadhatatlan. (…)
 
S bizony, találkoztam mostanában olyan, magát hű RMDSZ-esnek mondó úriemberrel, aki pártszimpátiájához hozzátette: ő annyira jobboldali, hogy tőle jobbra már csak a szakadék van. S nem érzi azt, hogy rossz helyen járna.
 
Úgy tűnik, elég annyit mondani, fontos a kompromisszum, s az érdek máris azt diktálja, ő is helyet kapjon a közös ernyő alatt.

Vajon mit szólna ennyi fölösleges kockázat és rémes kompromisszum láttán egykori derék főemberünk, Domokos Géza?” 

Hirdetés