Magyar rendőrnek lenni Romániában

Velem is megesett, hogy megkönnyebbültek, amikor megtudták, hogy magyar vagyok, és az anyanyelvükön mondhatják el, hogy mi a problémájuk, úgyhogy igenis szükség van magyar rendőrökre. Interjú!
Hirdetés

Szerinted mennyire jó megoldás a külön helyek fenntartása?

Nem tudok arról, hogy több jelentkező volna, vagy kevesebb, de az biztos, hogy amikor én jelentkeztem, az ismerőseim azt mondták, úgysem jutok be, mert nem vagyok román. Azt feleltem, ha nem próbálom meg, biztosan nem fog sikerülni, és végül beigazolódott, amit mondtam – rajtam kívül is jutottak be még, Sepsiszentgyörgyről. A magyar fiatalok félnek attól, hogy ha rendőrök lesznek, nem tudnak majd jól beszélni románul, pedig ez nincs így: ha egyszer bejutsz, és akarsz tanulni, akkor a nyelvi kérdés a legkevesebb. Szakmai szempontból már nehezebb kihívás ez a képzés, egy kezdőnek nem könnyű megtanulnia a bonyolult törvényeket, hiszen a legkisebb hibáért is felelősségre vonhatnak, és egy panaszosnak sem mindegy, hogy jól gyakorlatba tudjuk-e ültetni a jogot.

Miért jó az, ha több magyar rendőr dolgozik Romániában?

Rengeteg ember él falun, aki nem tud románul, és emiatt sokszor nem fordul a rendőrséghez akkor sem, ha szüksége van rá. Velem is megesett, hogy megkönnyebbültek, amikor megtudták, hogy magyar vagyok, és az anyanyelvükön mondhatják el, hogy mi a problémájuk, úgyhogy igenis szükség van magyar rendőrökre. 

Hirdetés