Szavazz a PSZR-re!

A politikusok etnikai színezetű uszításra épülő, a háttérmutyikat és az elképzelések hiányát lefedni hivatott kampánya azonban oda vezethet, hogy sikerül megmérgezniük Szatmárban a románok és a magyarok közötti, hagyományosan jó viszonyt. Is.
Hirdetés

„A 2012-es választásokkor megyénkben első ízben kipróbált és sikeresnek bizonyult soviniszta kampány megismétlődni látszik a kettes körzetben a május 25-i képviselőválasztást megelőzően. Megalakult a nagyromán koalíció, állítólag azért, hogy ne nyerhessen magyar jelölt. Ez az üzenet a románság felé. Az RMDSZ pedig a szokásos riogatáshoz nyúl megint: magyarra kell szavazni, mert a román ellenség, félnünk kell tőlük. Mondanivaló, tervek, elképzelések hiányában a pártok — nemzetiségre való tekintet nélkül — ismét az uszításhoz, a gyűlöletkeltés fegyveréhez nyúlnak.
És ne legyünk naivak: ez az RMDSZ-nek éppolyan hasznos politikai szempontból, mint ellenfeleinek, mert a magyar választókat ugyanúgy mozgósítja a soviniszta propaganda, mint a románokat. Bizonyíték erre a 2012-es választási eredmény, amikor az RMDSZ rekordszámú voksot kapott a szociálliberális szövetség (USL) magyarellenes kampányának köszönhetően. Az, hogy ők maguk mennyire gondolják komolyan az ilyesmit, világosan látszik az általuk bevezetett és gyakran alkalmazott Politikai Szívességek Rendszerén (PSZR).”

Hirdetés