Szépészkedés közpénzen

Beszélhetünk a magánklinikák kettős, páciens–biztosító általi finanszírozásáról, a trükkös licitekről, kisebb léptékben pedig fiktív beutalásokról, hamis nyugtákról, boríték ellenében történő szolgáltatásokról, várólistás helyek sorrendjének „érdekes” alakulásáról stb.
Hirdetés

„Jó magas a romániai polgár ingerküszöbe, ennek ellenére még mindig meghökkenést, megdöbbenést és felháborodást keltenek az olyan botrányok, mint például a legutóbbi, a szépészeti cirkusz: a telt idomokra, felduzzasztott ajkakra, műbájakra vágyó celebek és sztárjelöltek befeküdtek a sebészkés alá, jó pénzeket pengetve le az orvosoknak, miközben a kórház szép összegeket kaszált be közpénzből.

Hogy miként lehetséges, hogy egy országos hírű elit bukaresti kórházban, ahova a legsúlyosabb, élet-halál közt vergődő pácienseket szállítanak, valótlan diagnózisok alapján elszámolt szépészeti műtéteket hajthatnak végre? Maffiózói beütésű, jó »szervezéssel«, orvos–nővér–páciens cinkossággal, a törvények kijátszásával. Viszont a jogszabályokat sem lehetne oly könnyen áthágni, megkerülni, ha nem lennének kiskapuk, törvénykezési hiányosságok. Ha rend lenne a rendszerben, átláthatóság, tervezhetőség, ellenőrizhetőség. Csakhogy éppen ez hiányzik.”

Hirdetés