Milyen szél fúj Munkács felől?

Mit keres Ukrajnában az egykoron színmagyar Bereg megye, úgy általában Kárpátalja, melynek sem Prágához, sem Pozsonyhoz, sem Kijevhez semmiféle köze nem volt?
Hirdetés

„Meglepő egy elnökjelölt kárpátaljai látogatása, és az ott élő magyarokkal való kapcsolatteremtése. A Porosenko nevű államelnöki kandidáns Ungvárra utazott, s a kárpátaljai magyaroknak, Brenzovics Lászlóéknak minden szépet megígért választási győzelme esetére, autonómiát, igazi állami támogatást, parlamenti képviseletet, akármit. Szép gesztus, de marad három lényeges kérdés. Az első az, hogy a polgárháborús Ukrajnában egyáltalán lesznek-e választások közelebbről, vagy inkább tovább öldösik egymást a felek? A második: mit lehet és mit nem lehet elhinni Porosenkónak és a kijevi ígérgetéseknek? A harmadik csak költői kérdés, de talán a leginkább indokolt: mit keres Ukrajnában az egykoron színmagyar Bereg megye, úgy általában Kárpátalja, melynek sem Prágához, sem Pozsonyhoz, sem Kijevhez semmiféle köze nem volt? Azt lehet tudni, hogyan került a nagy Szovjetunióhoz, de a kijevi fennhatóság – enyhén szólva – furcsa és történelmi előzmények nélkül való.

Ukrajnának a nagy annektálások korában egyáltalán nem volt szuverén államisága, s erősen időszerűvé vált a kérdés: most van-e egyáltalán?”

Hirdetés