Mentális csuklógyakorlat

Persze az is lehet, hogy Putyin blöfföl, s azért használ az európai köztudatban kevésbé őshonos és történelmileg távolabbi fogalmakat a mostani válság jellemzésére, hogy a Nyugat pánikoljon.
Hirdetés

„Miközben Genfben az EU, USA, Ukrajna és Oroszország döntnökei megpróbáltak egy olyan egyezményt összekalapálni, amely szétszerelné a keleti ukrán bombát, Putyin elnök egy maratoni betelefonálós tévés fórumot vezényelt le a naroddal. Ebben, nem először, felbukkant egy érdekes név, amely jóideje csak a történészek érdeklődésére tarthatott számot, most viszont az orosz-ukrán válság miatt új fontosságot kapott: Novorosszija. A majd négyórás (2001 óta a tizenkettedik ilyen) kérdezz-felelekbe belerejtett kifejezés sokkal érdekesebb volt számomra, mint bármi, amiről Genfben döntöttek: Novorosszija mostani tálalása mestermunka.

Az eredetileg a tizennyolcadik századi orosz-török háborúkra, az oroszok Feketetenger-melléki térnyerésére alkalmazott fogalomban, amely a tizenkilencedik-huszadik században is használatos volt még Ukrajna déli részének megnevezésére, Új Oroszország a friss területtöbbleteket jelentette. (Odessza mai várost hivatalosan 1794-ben alapították, miután 1792-ben a jászvásári békében Oroszország megszerezte a területet és Novorosszija, azaz Új-Oroszország néven a cári birodalomhoz csatolta.)

A putyini koncepció szerint ezek szerint valahogy ilyen tizennyolcadik-huszonegyedik századiasan kellene kinéznie az új Ukrajnának is.”

Hirdetés