1:1?

Nem valami megkérdőjelezhető, megbundázott futballmeccsre céloz kérdőjeles címünk. Hanem egy olyan gyanús döntetlen eredményre, amelyet közvetlenül húsvét előtt, nagypénteken produkált állami, politikai és közéletünk.
Hirdetés

„Tudjuk, persze, hogy az igazságügy végleges ítéleteit egy jogállamban nem szokás megkérdőjelezni, hisz ha Justitiában sem hihetnénk, akkor már semmiben sem, itt azonban nem végleges bírósági ítéletekről van szó.

Az egyik esetben csupán arról, hogy a legfelsőbb ügyészség bejelentette: megkapta az államfő családja gyanús földügyleteinek ügyét vizsgáló parlamenti „Nana bizottság” szóvívő asszonyának bűnvádi feljelentését,  azt a beadványt is, amelyet Ponta miniszterelnök és számos kormányoldali honatya is aláírt azzal kapcsolatban, hogy Băsescu elnököt zsarolással és fenyegetőzéssel vádolják, meg is kezdték a vizsgálatokat, amiket azonban azon nyomban abba is hagytak – időlegesen –, mivel az államfőnek mentelmi joga van, így egyelőre nem folytatható ellne eljárás.

Igen ám, de nemcsak tekintélyes politológusok és politikusok, de még tekintélyesebb jogtudósok is azt állítják, hogy az elnöki immunitás csak az elnök politikai nyilatkozataira vonatkozik, ilyen szempontból egyenlő a honatyákkal, nemcsak erkölcsileg, hanem alkotmányjogilag is kétséges tehát a nagylelkű ügyészségi döntés.

Hogy azonban ne csak a Cotroceni-palota húsvétozhasson nyugodtan, hanem a Victoria-palota is, Radu Mazăre ismert kormánypárti konstancai polgármester ügyében is kedvező döntés született: a nagy befolyású politikust előzetes letartóztatásából engedték szabadon, a 175 ezer euró csúszópénz elfogadásával vádolt különc milliárdos szabadlábon védekezhet tovább az ellene folyó vizsgálat során.

1:1 tehát, ami igencsak bundagyanús.”

Hirdetés