Kell nekünk zászlótörvény?

Egy biztos: ha a székely zászló kérdését szeretné megoldani az RMDSZ, akkor nem támogatja semmiféle zászlótörvény megszavazását.
Hirdetés

„Amióta az időközben leváltott háromszéki prefektus futószalagon indította a zászlópereket, azóta újra és újra felvetik RMDSZ-es politikusok, hogy a megoldás egy zászlóhasználati törvény megalkotása lenne. Ezzel szemben többen – köztük magam is – hangot adtunk annak a meggyőződésünknek, hogy ez nemcsak felesleges, hanem egyenesen káros lenne, hiszen ma nem létezik olyan jogszabály, amelynek alapján bárki joggal léphetne fel a székely zászló ellen, s ez a természetes és normális állapot. Ismerve ugyanis a román politikumot, egy zászlótörvényt garantáltan a mostani szabadság korlátozására használnának fel.

A helyzet az elmúlt hetekben annyiban változott, hogy a koalíciós megállapodás kilencedik cikkelyében az áll: a felek megállapodtak abban, hogy törvénykezdeményezést fognak benyújtani, amivel megteremtik annak a feltételeit, hogy az önkormányzatok saját intézményeikre az ország és az EU zászlója mellett saját zászlójukat is kitűzhessék. Félő, hogy ugyan egyhamar nem lesz magyar tagozat a marosvásárhelyi orvosi egyetemen, s a zászlópereket sem vonja vissza az új háromszéki prefektus, ebben a kérdésben gyors előrelépés várható, hiszen a román pártoknak érdekük a székely zászló visszaszorítása. A megszületendő törvény legfőbb célja pedig ez lesz.”

Hirdetés