„Dobogós” helyezés

A lényeg az, hogy az erdélyi magyarok várhatóan továbbra is ugyanakkora, a közösség problémáit többféle szemszögből is bemutató képviselettel rendelkeznek majd Brüsszelben.
Hirdetés
„»Dobogós« helyezést kapott Tőkés László a Fidesz európai parlamenti listáján. (…)
 
Ezáltal pedig gyakorlatilag százszázalékosan bebiztosítja, hogy ha a valós összefogásra, az erdélyi magyar koalícióra nemet mondó RMDSZ listája nem éri el az 5 százalékos küszöböt, az erdélyi magyar közösségnek bizonyosan legyen szószólója az európai törvényhozásban. (Mint ahogy a még nem EU-tag szerbiai és kárpátaljai magyar jelölt indításával premierként a két ország magyar közössége is saját képviseletet kap az EP-ben, ami akár növelheti is a fontosságukat EU-tagságra váró hazájukban.)
 
Ha viszont a szövetség is bejuttatja a maga két képviselőjét, akkor Tőkés Fidesz-listás befutó helyen való indítása nyomán megmarad a háromfős erdélyi magyar képviselet.
 
Merthogy az nehezen képzelhető el, hogy Tőkés csak attól, hogy egy budapesti párt listáján indul el, mostantól más prioritásokkal, például a szabolcsi almatermelők érdekvédelmével foglalkozik majd, nem pedig a kisebbségek, különösen pedig az erdélyi magyar közösség ügyével. Nem biztos, hogy ez a legoptimálisabb megoldás, a legjobb vélhetően az lett volna, ha az erdélyi magyar közösség koalíciós listára szavazva juttathatna be három képviselőt.
 

Ez a hajó azonban már elment. A lényeg az, hogy az erdélyi magyarok várhatóan továbbra is ugyanakkora, a közösség problémáit többféle szemszögből is bemutató képviselettel rendelkeznek majd Brüsszelben.” 

Hirdetés