Morfium hét centre

Április elsejei tréfának bűnrossz lett volna üzemanyag-áremeléssel viccelődni, ám a plagizátor sokadik kormánya csak megtette ezt a régóta halogatott lépést.
Hirdetés

„Mérvadó szakértők már számtalanszor leírták, hogy olyan ez az intézkedés, mint amikor a komoly orvosi beavatkozásra szoruló betegnek a fájdalmát csillapítandó morfiumot adnak, de nem műtik meg, így a szer hatásának elmúltával még rosszabb állapotban lesz. A beteg ez esetben a végelgyengülés fele közelítő államkassza.

Nemrégiben még azzal dicsekedett minden valamirevaló kormányoldali politikus, hogy tavaly Európa-szerte rekordmértékben bővült a román gazdaság. Bár a statisztikákhoz mindig érdemes jó adag kétellyel közelíteni a világnak ebben a sarkában, ez lehet, hogy igaz. Ám az tény, hogy közben az állam bevételei nemhogy nőttek volna, egyenesen csökkentek.

Tavalyi adat szerint a bruttó nemzeti össztermék 31,7%-át teszik ki az államkassza bevételei, ami az egész unióban az egyik legrosszabb ilyen mutató – a román adóhatóság negatív rekordjait néha bolgár kollégáik »teljesítménye« tudja veszélyeztetni.

Ha a gazdasági szereplők termelése növekedik, de ez a pénz nem jut el a költségvetésbe, akkor egy értelmes kormány nagytakarítást és alapos átszervezést végezne az adóhatóságnál, mert a hiba ott van.”

Hirdetés