Bumeráng

Egyesülési és autonómia-kérdésekben a tűzzel játszik Bukarest.
Hirdetés

„Nem lehet véletlen, hogy hajóskapitányunk kisebbik lánya, aki főként a Pruton túli testvérek szavazatai révén szerezhetett volna újabb mandátumot, lemondta jelöltetését, annak ellenére, hogy saját, és apucija nyilatkozatai szerint pár nap alatt játszva összegyűjtötte a jelöléshez szükséges aláírásokat, sőt 50 ezerrel többet is a törvényben előírtnál.

Ami bizonyára összefüggésben van azzal a március végén nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatással, mely szerint, tessék székre ülni, a Moldovai Köztársaságban jelenleg a legnépszerűbb politikus nem Băsescu úr, hanem, krimi válság ide, krimi válság oda, Vlagyimir Putyin. További meglepetés: a második helyen Angela Merkel német kancellár áll, őt követi csak – az idei évet a Moldova és Románia egyesülésének nyílt kimondásával jellemző esztendőnek meghirdető – Băsescu elnök, és Obama. Maguk a mutatók is nagyon eltérőek: Putyin népszerűsége 42%, a Merkelé 19, a Băsescué és Obamáé mindössze 6-6 százalék.

Nem beszélve arról, hogy míg a megkérdezettek csupán 38 százaléka csatlakoztatná Besszarábiát az Európai Unióhoz, a lakosság 43 százaléka az oroszvilágú vámunióhoz húzódik.

Miután e Bukarest által nem várt (és bizonyára szégyellt) adatok napvilágot láttak, egy gyanús, szakkörökben ismeretlen új közvélemény-kutató kft.-cske is előhozakodott a maga »pozitív« eredményével. Februári felmérése szerint a moldovaiak 52 százaléka szeretne egyesülni Romániával.

Ami igaz, igaz, azt is közölték, hogy a felmérés a krimi lerohanás előtt történt, s kihagyták belőle az elszakadni akaró Transznisztriát és a Romániával való egyesülés tervét nemrég népszavazással elsöprő Gagauz autonóm tartományt.

Egyesülési és autonómia-kérdésekben a tűzzel játszik Bukarest.”

Hirdetés