Az ébredés

Milyen gazdasági vagy szolgáltatási területekre szeretnének befektetőket vonzani Hargita megyében?
Hirdetés

„Olvasom, hogy befektetést ösztönző társulás létrehozását tervezi Hargita Megye Tanácsa. És első gondolatként eszembe jut, hogy a romániai rendszerváltás után immár közel egy negyedszázad telt el, amíg eljutottak erre a következtetésre.

A kísérő tanulmányból megtudhatjuk, hogy 2011-ben (ennél frissebb adatra nem bukkantam) Hargita megyében mintegy 87 millióra tehető a befektetett külföldi tőke összege. Eszembe jut, hogy ez nagyságrendben alig valamivel több, mint amint legutóbb a Bosch, Kolozsvár mellett, egyetlen üzemébe befektetett.
 
És olvasom azt is, hogy a létrehozandó társulás majd összesíteni fogja a befektetésre alkalmas megyei telkek listáját, befektetői kalauzt dolgoz ki Hargita megye gazdasági versenyhelyzetének az ecsetelésére, adatbázist készít lehetséges romániai és külföldi befektetőkről, vásárokról, kiállításokról, nagykövetségekről, gazdasági attasékről, több minden másról és mindezeket majd online felületeken is megjelenteti.
 
És olvasom azt is, hogy a tanulmány készítői elemezték Kolozs, Brassó, Temes, Szeben és más megyék tapasztalatait, rádöbbenve arra, hogy a zöld mezős beruházások mellett helyenként a szocialista iparosítás egykori fellegvárait, a lerobbant gyárcsarnokat is tudták barnamezős beruházásokként értékesíteni.
Olvasok én még több mindent, csupán az alapkérdésre nem kapok választ. Milyen gazdasági vagy szolgáltatási területekre szeretnének befektetőket vonzani?”

Hirdetés