Hogyan előzzük meg a kormányválságot?

Szerény javaslat az alkotmányos rend módosítására. Megmondjuk, mi a stabilitás záloga.
Hirdetés

Románia a folyamatos kormányválságok és válságkormányok országa. Az ország politikai élete egy gigantikus gruppenre emlékeztet, mindenki mindenkivel kavar, a kormánykoalíciók és ellenzéki együttműködések nem politikai és ideológiai alapon születnek, hanem – finoman szólva – konjunkturálisan, a „kövesd a zsét!” eszmei közösségében.

Mégis van egy biztos pont. Egy párt, amely – elhanyagolható időintervallumokat leszámítva – közel két évtizede kormányon vagy kormányközelben van, és ezáltal a romániai politikai rendszer legkiszámíthatóbb szereplője. Eléggé el nem ítélhető módon ezt a politikai szervezetet afféle Jolly Jokerként használják a folyton változó kormánypártok, amikor valahol épp üresedés támad, jöhet beugrónak. Ez nem fair.

Szerény javaslatunk lényege: alakítsák át oly módon a román alkotmányos rendet, hogy lehetővé tegye a legmegbízhatóbb politikai szereplő állandó kormányzását. Pontosabban: építsék köréje a mindenkori kormányt, ha már előbb-utóbb úgyis az lesz a vége, hogy kormányra kerül. Legyen kormányon már indulásból, és ne őt használják koalíciós partnernek a sokkal kevésbé stabil, ideiglenesen összetákolt pártszövetségek, hanem fordítva. Írják bele az alkotmányba, hogy a biztonság kedvéért az illető párt mindenkori vezetője azonos az aktuális miniszterelnökkel, és ő válogatja meg, hogy kivel szeretne közösen kormányozni. Mindenki jól jár, ez a stabilitás záloga.

És amilyenek a romániai politikai viszonyok, ezt tessék nyugodtan komolyan venni.

 

Hirdetés