Rommagyar on-line 20 év múlva

Két történetük van, az egyiket a magyarországi média képezi le, a másikat az itthoni. Ez már nem egyszerűen adottság, hanem az oda nem figyelés következménye. A magyarországi média kiprivatizálta a rommagyar médiafogyasztókat.
Hirdetés

Negatív tényezők. A körülmény, amely leginkább meghatározza a rommagyar média jelenét és jövőjét, a piac fojtogató szüksége. Nagyon nehéz, bizonyos fontos szektorokban pedig egyenesen lehetetlen olyan médiamodellt találni, ami fenntartható piaci alapon. Ez olyan alapadottság, ami jelentősen meghatározza a médiacsinálás lehetőségeit és közérzetét. Másik negatív vonatkozás, hogy a romániai magyarok egyféle torzulásban élnek, mert magyarországi televíziókat fogyasztanak elsősorban. Két történetük van, az egyiket a magyarországi média képezi le, a másikat az itthoni. Ez már nem egyszerűen adottság, hanem az oda nem figyelés következménye. A magyarországi média kiprivatizálta a rommagyar médiafogyasztókat.

A Vásárhelyi Rádión, az Erdély TV-n és a Transindexen kívül a »magyar Erdély« nem tételeződik meggyőző médiatérként. Lokális projektek és kis forgalmú regionális ambíciójú site-ok vannak ugyan a piacon, de ezek azért működhetnek, mert a rendszerbe be van építve, hogy nem okoznak meglepetéseket. Amolyan, a média helyét foglaló médiaszerű valamik.

Lokális média. Mindezek ellenére, a lokális média nem plafonálódott. Ugyan meggyőző modellek még nincsenek az online-ra, a terület előtt mégis van középtávú távlat, mert a következő pár évben a lokális businessek is kimennek online-ba, ami lokális hirdetőket hozhat.

Hatalmas lehetőségek vannak a kis sugárzási távolságú rádiókban, amelyek mondjuk egy községet fednek le. A román törvényhozás lehetőséget kínál az ilyen rádiókra, és pont a magas helyi relevanciájuk miatt és alacsony befektetési költségeik miatt számos médiafunkciót válthatnak ki. Az ilyen típusú kis rádiók hálózati modellje a romániai magyar média titkos erőforrása lehetne.

Statikusság. A terminust nem értékítéletként, hanem adottságként használom. A média nem mediátor, hanem termék, amely nem egyszerűen leképez vagy közvetít, hanem interakcióban van és mozgásban tart. Azok a médiaprojektek, amelyek nem tudnak fogyasztóik életének organikus részévé válni, vagyis nem válnak élő branddé – lásd Krónika vagy Új Magyar Szó – tiszteletre méltó és költséges félreértések. A rommagyar média azért statikus, mert a műhelyek nem kérdeznek rá saját szerepükre, és a 90-es évek közepének levegőjét szívják.”

Hirdetés