Korrupciót kiált az EB

A lakosság közel 60 százaléka érzi úgy, hogy mindennapi életét befolyásolja a korrupció.
Hirdetés

„A jelentés szerint Romániában a megkérdezettek 6-29 százaléka nyilatkozta, hogy az utóbbi 12 hónapban legkevesebb egy alkalommal kenőpénzt kértek tőlük, 84-99 százalékuk pedig úgy véli, a korrupció igen kiterjedt minden területen.

Ami a legsúlyosabb talán: a lakosság közel 60 százaléka érzi úgy, hogy mindennapi életét befolyásolja a korrupció. Az Európai Bizottság aggasztónak és fenyegetőnek tartja az üzleti élet–szervezett bűnözés–politikum közötti esetenkénti összefonódást, a közbeszerzéseknél tapasztalt korrupciót, amely akár 50 százalékkal is felfújhatja az állami szerződések értékét.
Miközben a 28 tagállamban végzett felmérés eredményeit közlő jelentést olvassuk, arra gondolunk, hogy az új büntető törvénykönyv (Btk.) és az új büntetőjogi perrendtartás kapcsán több száz módosító javaslatot fogalmaztak meg a jogászok, ezeket kellene figyelembe vennie a törvényhozónak avagy a kormánynak, hogy a legközelebbi EB-jelentés talán kedvezőbb színben tüntesse fel Romániát. A Btk. változásait olvasva ugyanis határozottan az az érzésünk támad, hogy bizonyos gazdasági érdekcsoportoknak igencsak kedvezően alakították.”

Hirdetés