Mérgezett alma

Mérgezett almának bizonyult Victor Ponta számára az új büntető törvénykönyv és büntető perrendtartás.
Hirdetés

„Ponta viszont ennek ellenére úgy döntött: nem halasztja el az új Btk. hatálybalépését, és majd utólag a parlament módosítja a vitatott cikkelyeket. A kormányrendeletben történő módosítás ötletét elvetette, mondván: annak az alkotmányossága kétséges lenne. És ezzel hatalmas taktikai hibát követett el, főleg mivel választási évet írunk.

Traian Băsescu államfő, akinek amúgy is kedvenc vesszőparipája a kormány ostorozása annak az igazságszolgáltatással szembeni magatartása miatt, azonnal lecsapott. Az elnök taktikusan építette fel kommunikációját: egyrészt vállalta a felelősséget, amikor azt mondta, hogy tudatlan volt, amikor aláírta a kifogásolható részeket tartalmazó Btk.-t, másrészt volt pártja várható államfőjelöltjének, Cătălin Predoiu volt igazságügy-miniszternek is kiosztott egy oldalvágást, amikor az ő felelősségét is megemlítette.

A legnagyobb csapásokat viszont Pontának osztotta ki, aki most olyan színben tűnik fel, mintha szándékosan nem akarná időben módosítani a Btk. kifogásolt paragrafusait, hogy így védje meg a korrupt politikusokat. Így aztán hiába mutatott rá az előző kormány felelősségére, a korrupció számára kedvező módosítást most mégiscsak az ő számlájára írják. És ezen most már nem sokat változtat, hogy a külső nyomás miatt a kormány mégis módosít egyes passzusokat.”

Hirdetés