Voiculescu, a cserkészlegény bement a parlamentbe, majd rájött, hogy a politika rossz (VIDEÓval)

A kirúgása után először megszólaló volt egészségügy-miniszter odanyilatkozta, hogy az átpolitizált egészségügy teljesen működésképtelen, mindenki lop, és még a járvány áldozatainak számát is elcsalják.

Hirdetés

Egyszerre szimpatikus, megmosolyogtató és időnként már egyenesen idegesítő Vlad Voiculescu kirúgott egészségügy-miniszter pénteki nyilatkozata, az első nyilvános szereplése amióta Florin Cîțu miniszterelnök kiakolbólította tisztségéből.

Kicsit olyan az egész, mint amikor az ártatlan ministráns véletlenül betéved a kuplerájba, majd megdöbben az ott látottakon. Voiculescu is olyan egy kicsit, mint a cserkészsrác, akinek elvei vannak, majd bemegy a parlamentbe, és rádöbben, hogy a politika egy nyálkás, rusnya állat.

Akkor minek ment oda?

Kiábrándult, sőt sértődött nyilatkozatainak – amelyben kissé az áldozat hálás szerepében kíván tetszelegni – legfőbb üzenete ugyanis éppen ez: a politika rossz, a román egészségügyet – mint ahogy minden mást – át meg átszövik a politikai érdekek, a vezetőket politikai alapon nevezik ki, emiatt pedig annyira el van csellózva az egész, hogy teljesen működésképtelen, egyszerűen nem bírja el a saját súlyát.

Voiculescu természetesen az őt kirúgó Cîțut ekézte a legnagyobb elánnal, de úgy általában az egész rendszert is. Ilyeneket mondott:

  • nem gondolta volna például, hogy Cîțu a koalíciótól rábízott hatalmat saját politikai érdekei mentén fogja felhatalmazni (no hiszen)
  • Florin Cîțu az ország első számú járványügyi szakemberének képzeli magát, miközben alig egyeztetett az egészségügyi minisztériummal és a szakemberekkel
  • pár napja tudomására jutott, hogy a járvány következtében elhunytak száma sem reális a jelentésekben: a valóságban többen halnak meg, ezért felkéri a miniszterelnököt (aki már egyben ideiglenes egészségügy-miniszter is), hogy nézzen az illetékesek körmére
  • az Unifarm állami gyógyszerbeszerző cég helyzetére is felhívta a figyelmet, amelyben szerinte mérhetetlen lopások zajlanak
  • azt is mondta, hogy a megyei egészségügyi igazgatóságok (DSP) többnyire politikai alapon nevezik ki a kórházigazgatókat, akik így nagyon is fogékonyak a politikai utasításokra
  • és azt is, hogy ilyen körülmények között nem lehet kórházakat építeni, és egy működőképes egészségügyi rendszert fenntartani, hiszen ahhoz szakmai alapok kellenek
  • ja és a leváltása mögött nyilván nem a miniszterelnök által időközben visszavont karanténrendelet áll, hanem az, hogy miniszterként beleköpött a különféle (sejtette azt is, hogy sok esetben PNL-s) érdek- és mutyicsoportok levesébe
Hirdetés

És bár szimpatikus, hogy egy exminiszter veszi a fáradságot (és van elég bátorsága), hogy mindezt kimondja, a gond mégis az, hogy semmi olyat nem mondott, amit ne tudtunk volna. Mert ha valaki belevág a politikába, és nincs tisztában vele az első pillanattól kezdve, hogy a politika ennyire mocskos, az vagy naiv vagy hülye – vagy mindkettő.

Voiculescu viszont meg van győződve róla, hogy azon az úton kell tovább haladni, amit elkezdett – és amiért 113 nap után már félre is állították –, és igaza is van.

A kérdés csak az, hogy hogyan, mert egy ministráns biztosan nem elég egy kupleráj megtisztításához. Ahhoz is minimum egy Jézus kellett, hogy kikergesse a kufárokat a templomból.

Hirdetés