Csikorog a koalíció – a kormányfő menesztette az egészségügyi minisztert és egyik államtitkárát

Az egyre vadabb pandémiás helyzetben már csak egy kis kormányzati válság hiányzik.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Szabályos kormányválság van, az USR-PLUS állítólag csak akkor hajlandó a koalícióban maradni a PNL és az RMDSZ mellett, ha nem Florin Cîţu lesz a miniszterelnök. A G4media úgy tudja, a pártszövetség sürgősen összehívott vezetőségi ülésén a kormányon maradáson vagy a távozáson gondolkodnak.

A miniszterelnök szerdán azt mondta: a kormánykoalíció nem személyek, hanem értékek és elképzelések köré alakult az emberek szavazata nyomán, az állami intézményeknek pedig bizalomra van szükségük a járvány elleni harcban.

A szerdai kormányülést egyébként elhalasztották, mivel az USR-PLUS-os miniszterek nem akartak részt venni az ülésen.

Florin Cîţu kormányfő szerdán délelőtt menesztette Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert és Andreea Moldovant, a szaktárca államtitkárát – közölte a kormány. Nem sokkal ezután Klaus Iohannis államfő aláírta a két tisztségviselő leváltásáról szóló határozatot.

Egy új egészségügyi miniszter kinevezéséig Dan Barna kormányfőhelyettes veszi át a tárca irányítását.

A bukaresti média forrásai szerint Voiculescu menesztésének poharában az utolsó cseppet az jelentette, hogy ellenezte Andreea Moldovan leváltását, miután kiderült, hogy az államtitkár olyan rendeletet adott ki kedden este a karanténszabályok szigorításáról,

amelyet a miniszterelnök nem csak hogy nem hagyott jóvá, hanem nem is volt tudomása róla.

Hirdetés

Moldovan egyébként erősen karanténpárti, korábban többször is sürgette a szigorítások bevezetését, hol csak Bukarestben, hol az egész országban.

Vlad Voiculescu leváltásához a tevékenységével kapcsolatos elégedetlenségen túl az is hozzájárult, hogy a kommunikáció nem az erős oldala. Nemrég az is megtörtént, hogy miniszterként nem volt tudomása, mit tartalmaz az általa vezetett tárca rendelete, és a maszkviselési szabályokat is sorozatosan megszegte. Legutóbb azzal váltott ki általános felháborodást, ahogy a bukaresti Foişor kórházt kiürítették, hogy helyet csináljanak a kovidos betegeknek.

A PNL-többségű kormánykoalícióban súrlodások vannak egy ideje az USR-PLUS-vezetésű egészségügyi minisztérium tevékenysége miatt, és úgy néz ki, nem is oldódnak meg. Dan Barna USR-PLUS-társelnök kedden este azt mondta: Voiculescu tevékenysége zavarja az egészségügyben régóta jelen levő korrupt érdekcsoportokat, ezért akarják lapátra tenni. Dacian Cioloş, a pártszövetség másik társelnöke azt írta egy Facebook-bejegyzésben, hogy a miniszterelnök „teljesen elfogadhatatlanul” járt el, mivel Vlad Voiculescu menesztése előtt nem konzultált sem az USR-PLUS, sem a kormánykoalíció vezetőivel.

Kelemen Hunor azt írta: nem kommentálják Cîţu lépését, az RMDSZ elfogadja a döntést, jöjjön az új egészségügyi miniszter mielőbb.

Hirdetés