Már vissza is vonta a miniszterelnök a kormányválságot kirobbantó karanténrendeletet

Ez volt az egyik első döntése ügyvivő egészségügyi miniszterként.

Hirdetés

Nem volt hosszú életű, de így is jó sok bajt okozott az a rendelet, amely módosította volna a karantén elrendelésének szabályait: Florin Cîţu miniszterelnök egyik első, ügyvivő egészségügyi miniszteri döntéseként szerdán késő este visszavonta a kormányválságot kirobbantó jogszabályt.

Az erről szóló rendelet szerdán este már meg is jelent a Hivatalos Közlönyben.

Mint megírtuk, a rendeletet Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár írta al, és kedden este jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A dokumentum úgy módosította volna a karantén elrendelésének szabályait, hogy a fertőzési ráta mellett többek között az elvégzett tesztek számát és a kórházi ágyak számát és az intenzív osztályok telítettségét is figyelembe kellett volna venni a vesztegzár elrendelésének mérlegelésekor.

Csakhogy Moldovan mindezt fű alatt döntötte el, anélkül, hogy Florin Cîţu miniszterelnök jóváhagyta volna, sőt kormányzati források szerint nem is tudott róla.

Ezért aztán a miniszterelnök szerdán menesztette Moldovant és Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert is.

Hirdetés

Az őket a kormányba delegáló USR-PLUS azonban ahelyett, hogy elismerte volna, a rendeletet nem a legkorrektebb körülmények között adták ki, felszívta magát, és megzsarolta a koalíció fő elejét adó Nemzeti Liberális Pártot (PNL): csak akkor hajlandóak a koalícióban maradni, ha nem Cîţu marad a miniszterelnök.

A hírek szerint az ügyben csütörtökön Klaus Iohannis kormányfő készül közvetíteni a koalíciós pártok között.

Hirdetés