FRISSÍTVE – Iohannis az ortodoxokkal aláírt megállapodás visszavonását kéri a kormánytól

Nelu Tătaru egészségügyi miniszternek sem tetszik a belügyminiszter és az ortodox egyház közötti megállapodás. És a magyar pártok is beleszálltak a felelőtlen döntésbe.

Hirdetés

FRISSÍTÉS

Klaus Iohannis államfő szerdán délben bejelentette: az ortodox egyházzal kötött megállapodás visszavonását kéri a kormánytól.

Az elnök elmondta: semmi ok a lazításra, tegnap óta hússzal nőtt a járvány halottainak száma, és 340-nel több a fertőzött.

Az elnök szerint a jelszó továbbra is az, hogy Maradjanak otthon!, és bár jó szándék megnyilvánulásának nevezte a megállapodást, azt is megjegyezte, hogy az bonyodalmakhoz vezetett.

Megismételte, nincs ok a lazításra, a magyarázatok túl derűlátóak voltak, ezért a fél egykor kezdődő találkozón felkéri Orban miniszterelnököt és a paktumot megkötő Marcel Vela belügyminisztert, hogy vonják vissza a megállapodást.

„Maradjanak otthon, vagy húsvét után temetések lesznek” – zárta nyilatkozatát Iohannis.

A jelek szerint nem csupán mi tartjuk égbe kiáltóan ostoba, felelőtlen és veszélyes döntésnek Marcel Vela belügyminiszter részéről, hogy megállapodást kötött a román ortodox egyházzal arról, hogy az ortodox hívek rendőri biztosítás mellett tömegesen elzarándokolhatnak a templomokhoz a görögkeleti húsvét alkalmából.

Mindezt a koronavírus-járvány idején, amikor egyébként mindenki másra kijárási korlátozások érvényesek.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter például határozottan ellent mondott belügyér kollégájának, és nyomatékosan felszólított mindenkit: maradjon otthon a hétvégén is.

A miniszter kedden este arról beszélt: most még megfoghatónak tűnik a járvány, de ha tömegek mennek az utcára, akkor meredeken megnőhet a fertőzések száma, márpedig akkor fennáll a veszélye, hogy túlterhelődik az egészségügyi rendszer.

Hirdetés

Tătaru egyértelműen kijelentette: ő továbbra is az otthon maradásra és a kijárási korlátozások, illetve a társadalmi távolságtartás tiszteletben tartására szavaz.

„Házi elkülönítést, társadalmi elkülönítést ajánlok, a zsúfolt helyek elkerülését, lelki békét kívánok, és másfajta ünneplést azért, hogy jövőre különleges ünnepünk lehessen” – mondta.

Értelmes embernek ebből világos, mi a teendője hétvégén.

Nem csupán az egészségügyi miniszternél verte ki a biztosítékot a megállapodás: a magyar pártok is keményen nekimentek.

Az RMDSZ szerint a belügyminiszter az ortodox húsvétra tett engedményekkel lenullázza mindazt, amit a szigorító intézkedéseknek köszönhetően közösen ért el a társadalom a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. A szövetség arra kéri a miniszterelnököt, hogy utasítsa el a belügyminiszter által bejelentett engedményeket.

És persze azt sem felejtik el megjegyezni, hogy az intézkedés diszkriminatív a katolikus és protestáns hívőkkel szemben. Elvégre mi nem ünnepelhettük a húsvétot közösségben.

Az EMNP és az MPP alkotta Erdélyi Magyar Szövetség szerint az ortodox egyház és a belügyminisztérium milliók egészségét kockáztatja.

Sajtóértesülések szerint egyébként Klaus Iohannis államfő is tajtékzik a megállapodás miatt, amelyről előzőleg nem egyeztettek vele, hiszen ő ellenez bárminemű könnyítést – ezért is hosszabbította meg kedden harminc nappal a kijárási tilalmat.

Iohannis szerdán délre berendelte Velát és Ludovoc Orban miniszterelnököt, és még az is előfordulhat, hogy a döntést visszavonják.

Hirdetés