Százezer külföldi vendégmunkás jöhet idén Romániába, ha előtte sikerül megoldani egy aprócska problémát

Olyan sok külföldi vendégmunkást csábítanának ide, hogy emiatt az illetékes minisztériumoknak is bővíteniük kell az alkalmazottaik körét.

Hirdetés

Ahogy korábban is szó volt róla, a munkaügyi minisztérium idén ismét megduplázza a Romániában alkalmazható külföldi vendégmunkások kvótáját, ötvenezerről százezerre. Teszi ezt úgy, hogy a tavalyi kvótát még csak meg sem közelítette a mintegy 33 ezer munkavállalási engedély kibocsátásával, és 2020-ban is „csak” 27 ezer munkás jöttét engedélyezték.

A munkaerőhiány miatt – különösen az építőiparban és a vendéglátásban – ennél sokkal több melósra lenne szükség, a folyamatot azonban nehezíti a bürokrácia. A papírokat rendszerint a munkaerő-közvetítő cégek intézik, a procedúrában a belügyminisztérium, pontosabban a bevándorlási hivatal, és a külügyminisztérium illetékes, ahol szintén munkaerőhiánytól szenvednek. Így hát a kormánynak nem marad más választása: ahhoz, hogy a százezer külföldi vendégmunkás meg is érkezhessen Romániába, először meg kell oldani a minisztériumok emberhiányát.

A belügyminisztérium legalább 92, a külügyminisztérium 60 alkalmazottat vehet fel a közeljövőben, akiknek a feladata a dokumentáció ellenőrzése lesz. Tavaly volt már egy erről szóló tervezet közvitára bocsátva, de azt végül elvetették, aminek a következtében a külföldi vendégmunkásokat váró cégeknek két-három hónap alatt sem sikerült elintézniük a munkavállalási engedélyeket.

A kormány közben rájött, hogy ha nem gyorsítanak a meneten, nem lesz aki az országos helyreállítási tervben (PNRR) szereplő autópályákat megépítse.

Hirdetés