Jövőre akár már 100 ezer külföldi munkást is alkalmazhatnak a romániai cégek

Akkora a munkaerőhiány az országban, hogy másképp nem lehet.

Hirdetés

A kormány már idén is megduplázta (25 ezerről 50 ezerre emelte) az egy éven belül Romániába hozható külföldi munkavállalók számát, de úgy tűnik, 2022-ben ismét duplázásra készülnek, vagyis akár 100 ezer külföldi – zömében ázsiai – melóst is felvehetnek a hazai cégek. Erre többek között azért van szükség, mert az országos helyreállítási terv (PNRR) költségvetéséből 400 kilométernyi autópálya is meg kéne épüljön, ahhoz pedig jó sok munkás kell.

Abból pedig – akár hiszi, akár nem – hiány van Romániában, mert sok romániai munkavállaló gazdasági migránsként nyugat-európai országokban dolgozik inkább, mert ott jobbak a fizetések.

Ugyanezért jönnek hozzánk az ázsiai – például Srí Lanka-i, vietnámi, indiai – versenyzők, mert akár 3-szor, 4-szer több pénzt is kereshetnek nálunk, mint odahaza. Összehasonlításképpen: idén a bevándorlásügyi hivatal összesen több mint 33 ezer, míg 2020-ban több mint 27 ezer munkavállalási engedélyt bocsátott ki külföldiek számára.

Mint tudjuk többek között a vendéglátóiparunk is komoly munkaerőhiánnyal küzd, de az építkezésekre is egyre több külföldit alkalmaznak a hazai cégek.

Hirdetés

Az erre specializálódott munkaerő-közvetítő cégek egyébként általában 2 évre alkalmaznak ázsiai munkásokat, és a folyamat bürokratikus részét is elvégzik. A folyamat bürokratikus része akár 120 napot is igénybe vehet, így azt tanácsolják a cégeknek, hogy időben lépjenek. Ha például március-áprilisra kellene pár új munkás, érdemes már előző év novemberében felvenni a kapcsolatot egy munkaerő-közvetítő céggel.

A folyamatot egyébként a koronavírus-járvány is tovább lassította.

Hirdetés