Semmi különös, csak Románia százmillió eurót ajándékoz Moldovának

Vissza nem térítendő támogatás formájában.

Hirdetés

Nem viccel a bukaresti kormány, amikor Romániát az orosz medve szorító közelségéből az európai integráció útjára terelgető nagytestvér szerepében próbálja feltüntetni: százmillió eurós ajándékkal lepi meg a Pruton túli országot.

Nicolae Ciucă miniszterelnök a pénteki kormányülés elején jelentette be, hogy annak napirendjén szerepelt egy százmillió eurós, vissza nem térítendő támogatás megszavazása is Moldova számára.

Erről még a két ország kormányának februári, Chișinăuban tartott együttes ülésén született megállapodás, és a halogatásban egyébként oly profi román illetékesek most önmagukat meghazudtolva meglehetősen gyorsan rövidre is zárták az ügyet.

A miniszterelnök elmondta, ez a fő eleme azon támogatásnak, amelyet

Moldova fenntartható fejlődéséhez és a szükséges reformok végrehajtásához nyújtanak.

A múlt hónapban aláírt megállapodás tulajdonképpen egy technikai és pénzügyi támogatási programról szól.

Ez konkrétan annyit jelent, hogy a két ország számos téren szorosabbra fűzi az együttműködést.

Ennek nyomán érinti az energetikai, a közlekedési, a közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos, a környezetvédelmi, az infrastruktúra-fejlesztés, a kis és középvállalkozások, a sajtó függetlensége, a közigazgatási reform, a belügy, az egészségügy, az oktatás, a művelődés, a kutatás és az idegenforgalom terén folytatandó kooperációt is.

Hirdetés

A cél az európai integrációt célzó partnerség fejlesztése, illetve az, hogy

Moldova Románián keresztül minél jobban kapcsolódjon az Európai Unióhoz.

Bukarest az utóbbi időben nagyon odatette magát a Moldovát érintő ügyekben: Bogdan Aurescu külügyminiszter néhány napja jelentette be, hogy támogatják Moldovát az energiaválság kezelésében, ezért hajlandó területet biztosítani egy gáztározó építésének Moldova számára, ami hosszú távon megoldást jelenthet. Addig is, a földgáz tárolására szolgáló romániai infrastruktúra a Pruton túliak rendelkezésére áll. Ugyanakkor segít alternatív energiaforrások azonosításában is.

Mindez persze nem feltétlenül önzetlen segítség: célja egyrészt az orosz függőség csökkentése a Pruton túli országban, de azért

kimondatlanul az a bukaresti vágy is ott lebeg, hogy Románia előbb-utóbb bekebelezhesse Moldovát.

Ezt a román közbeszédben egyesülésnek nevezik – igaz, ennek a támogatottsága a közvélemény körében most éppen valahol a petrozsényi bányabéka ülepe alatt van: csak a romániai válaszadók 11 százaléka támogatná egyértelműen Moldova államiságának felszámolását oly módon, hogy beolvadjon Romániába.

Hirdetés