Bogdan Aurescu külügyminiszter / Fotó: Facebook/MAEROMANIA

Románia segít a gázban: hajlandó egy gáztározót építeni Moldovának

A román diplomácia teljes mellszélességgel támogatja a Pruton túliakat mind a menekülthelyzet kezelésében, mind az energiaválságban, miközben Ukrajna, Moldova és Grúzia EU-csatlakozását sürgeti Brüsszelben.

Hirdetés

Az orosz fenyegetettségtől tartva Románia több támogatást kér Moldova Köztársaságnak az Európai Uniótól, nemcsak az ukrajnai menekültek ellátásában, hanem az EU-hoz való csatlakozás távlati céljában is. A román diplomácia már egy ideje Moldovára összpontosít, hiszen számolnak azzal, hogy az orosz előrenyomulás elérheti az EU-hoz közeledő, közben orosz befolyás alatt is álló országot.

Bogdan Aurescu külügyminiszter az EU külügyminisztereinek brüsszeli csúcstalálkozóján segítséget ajánlott fel Moldovának az energiaválság kezelésében: Románia hajlandó területet biztosítani egy gáztározó építésének Moldova számára, ami hosszú távon megoldást jelenthet. Addig is, a földgáz tárolására szolgáló romániai infrastruktúra a Pruton túliak rendelkezésére áll. Ugyanakkor segít alternatív energiaforrások azonosításában is.


Emellett Aurescu szigorúbb szankciókat kért Oroszországgal szemben, és sürgette a moszkvai propaganda és álhírgyártás leküzdését. Azt is fontosnak tartja, hogy Oroszország minél jobban elszigetelődjön a nemzetközi színtéren, ehhez azonban együttműködés szükséges.

Moldova múlt héten jelentette be, hogy nem képes több menekültet fogadni, tekintettel arra, hogy a 2,6 millió lakosú országba az elmúlt hetekben több mint százezer menekült érkezett. A humanitárius helyzet kezelésében Románia eddig megpróbált helyt állni: az országnak van a leghosszabb határa Ukrajnával, így itt lép az EU területére a legtöbb menekült (a háború kezdete óta 526 ezer személy). Zöld folyosó segíti a Moldovába lépő menekültek Romániába való átjutását. A logisztikai központ Románia északi régiójában található, mely segítséget nyújt a Moldovából érkező menekülteknek is. Több pénzre lenne szükség ahhoz, hogy ezt a feladatot még jobban ellássák.

Aurescu egyértelművé tette: Románia támogatja mind Moldova Köztársaság, mind Ukrajna és Grúzia EU-s csatlakozását is.

Hirdetés