Drámaian lecsökkent a Moldovával való egyesülés támogatottsága

A háborús helyzet elvette az unionisták kedvét, legalábbis ezt mutatja egy friss felmérés, melyből az is kiderül, hogyan viszonyul a lakosság a szomszédban zajló invázióhoz.

Hirdetés

Az ukrán-orosz háború kezdete óta drasztikusan lecsökkent a Prut innenső oldalán élő unionisták lelkesedése: egy friss Avangarde-felmérés szerint a megkérdezett román állampolgárok alig 11 százaléka támogatná ma az egyesülést a Moldovai Köztársasággal.

A válaszadók 42 százaléka szerint ennek nincs itt az ideje a jelenlegi helyzetben, 33 százalékuk viszont határozottabb volt: szerintük szóba sem jöhet az unió.

A jelenlegi háborús hangulatban ez talán nem is olyan meglepő,

de hogy érzékeltessük a véleményváltozás mértékét, hozunk pár korábbi példát:

  • egy idén januárban készült felmérésben Románia lakosságának 74 százaléka még mindig a Moldovai Köztársasággal való egyesülésről álmodozott,
  • míg 2019-ben ez az arány 65 százalékos,
  • 2015-ben pedig 67 százalékos volt – mindhárom felmérést az Inscop készítette a témában.

Visszatérve a friss felméréshez, összegyűjtöttünk még néhány érdekesebb eredményt. A közvélemény-kutatás válaszadói közül

  • 61 százalék úgy véli, Oroszország nem fogja lerohanni Romániát;
  • 71 százalékuk szerint az oroszok háborús bűncselekményeket követnek el az ukrajnai háborúban;
  • 47 százalék ellenzi, 30 százalék pedig támogatná a kötelező sorkatonaság visszaállítását;

Az Avangarde közvélemény-kutatásából továbbá az is kiderül, hogy

a válaszadók többsége – 46% – nem hagyná el az országot egy fegyveres konfliktus esetén.

Hirdetés

Arra a kérdésre, hogy egy Romániát is érintő háború esetén hajlandók lennének-e a hadsereg szolgálatába állni, az országban élő megkérdezettek 39 százaléka nemleges választ adott, 30 százaléka igennel válaszolt.

A kérdőívben egy olyan kérdés is szerepelt, hogy melyik román politikus kezelné a legjobban a Romániában az ukrajnai háború nyomán kialakuló helyzetet: 8 százalék Nicolae Ciucă miniszterelnököt és szintén 8 százalék a NATO főtitkárhelyettesét, Mircea Geoanát jelölte meg, az viszont beszédesebb, hogy 41 százalék szerint egyetlen politikus sem tudna mit kezdeni a helyzettel.

Hirdetés