Romániában még az énekesmadarak sincsenek biztonságban. Nézze mi történt például Vásárhelyen!

Piti tolvajok, nagybani madármaffiózók és egy vadászati törvény is fenyegeti a romániai madárpopulációkat.

Hirdetés

Ketrecbe zárt énekesmadarakat, főként csízeket szabadítottak ki a környezetőrség emberei Marosvásárhelyen. Lakossági bejelentés érkezett ugyanis hozzájuk, hogy egy, a városhoz közeli mezőn fura dolgok történnek. A környezetőrség emberei a helyszínen a madarakat rabságban tartó ketrecen kívül olyan, ragasztókkal bevont ágakat is találtak, amelyekkel az apró állatokat csapdába ejthette az elkövető.

Vagy az elkövetők, hiszen nem tudni még azt sem, hogy egyéni akcióról, vagy szervezett tevékenységről van-e szó. Papp Tamás, a Milvus madártani és természetvédelmi egyesület vezetője a hatóságokkal közösen elsősorban erre a kérdésre szeretne választ kapni. Szerinte az illegálisan befogott vadmadarakat általában nevetséges, 5–10 lejes áron értékesítik.

Ám nem is ez veszélyezteti a hazai populációkat igazán, hanem azok a szervezett, egész hálózatok által működtetett illegális madarászbandák, akik mondjuk a külföldi éttermeket látják el ínyencségnek számító madarakkal.

Most pedig ráadásul egy átgondolatlan vadászati törvény vár aláírásra Iohannis asztalán, ami valóságos katasztrófát idézhet elő a hazai madárpopulációkban. A törvény ugyanis egyértelműen a vadászlobbi igényei szerint szabályozza a kilőhető madarak számát, jóval az észszerű határ fölé emelve a kvótát.

Hirdetés

A törvény kihirdetése ellen persze több civil szervezet is tiltakozik, de eddig nem sok sikerrel.

Részletek a Székelyhonon.

Hirdetés