Halomra ölnék a költöző madarakat, ha az új vadászati törvényt kihirdeti Iohannis

Az ornitológusok szerint a madarakra vonatkozó napi kilövési kvóták katasztrofális hatással lesznek Románia biodiverzitására.

Hirdetés

Levélben fordult Klaus Iohannis államfőhöz a Román Madártani Társaság: azt kérik, hogy ne hirdesse ki a parlament által nemrég megszavazott vadászati törvényt, mely napi kvótákat állapít meg a költöző madarak kilövésére, ez pedig katasztrofális hatással lehet Románia biodiverzitására. Az új vadászati törvény két fontos módosítást tartalmaz:

  • egyrészt eltörli az éves kilövési kvótákat a költöző madarakra, helyette fajonként napi kvótát jelöl meg minden vadász számára,
  • másrészt csökkenti a vadászati jog megszerzésének idejét.

Az ornitológusok arra hívják fel az államfő figyelmét, hogy egyes madárfajok túlzott vadászata felborítja a biodiverzitást. Például az eddig érvényes vadászati törvény alapján évente 50 ezer nagy liliket (Anser albifrons) lehetett levadászni, ezt vadászonként napi tízre változtatta a képviselőház. Egy vadászati szezonban több mint 865 ezer nagy liliket lőhetnek le, ami a tizenhétszerese az eddig megengedettnek. Hasonló vagy még durvább a helyzet a vadgerlék (Streptopelia turtur) és a mezei pacsirták (Alauda arvensis) esetében is.

Az éves vadászati kvóták meghatározása tudományosan alapokon kell történjen,

hogy ne boruljon fel a madárpopuláció. Tiltani kell az országosan, európai szinten vagy globálisan veszélyeztetett fajok kilövését, csökkenteni kell a csökkenő populációval rendelkező fajok kilövési kvótáját, a vadászati jog megszerzését pedig egy éves próbaidő, elméleti és gyakorlati vizsga feltételéhez kell kötni – írja az ornitológiai társaság.

A PSD, a PNL és az RMDSZ törvényhozói által kezdeményezett törvénymódosítást szinte valamennyi párt megszavazta. A környezetvédők korábban is jelezték, hogy egyes fajok kiirtását eredményezheti. A vádakra azzal reagáltak, hogy a költöző madarakra vonatkozó vadászati kvóta nem ütközik az európai gyakorlattal, és az ornitológusok becslése a kvótákkal kapcsolatosan túlzó. A fauna szabályozása a vadászok dolga, nem a környezetvédő civileké – írta a vádak kapcsán a törvény kezdeményezője, Gheorghe Nacov, a bolgár kisebbség parlamenti képviselője, aki

a többi kezdeményezővel egyetemben maga is lelkes vadász.

A törvény hátterében az áll, hogy korábban több pereskedés volt amiatt, mert a vadászegyesületek rendszerint felülbecsülték a madarak egyedszámát, hogy magas kilövési kvótákat állapíthassanak meg. A bíróság figyelembe vette a szakértők aggodalmait, ami nem tetszett a vadászoknak és a vadászattal is foglalkozó politikusoknak, ezért indítványozták a vadászati törvény módosítását.

Hirdetés

Azt is fontos megemlíteni, hogy a madarak, különösen a pacsirták vadászata évek óta jól jövedelmez a csempészeknek, akik külföldre szállítják a megölt pacsirták tetemeit, ahol a nyelvükből pástétomot készítenek. Más, többnyire énekes madarakat külföldi megrendelésre szállítják le.

Ide tartozik még az is, hogy sok külföldi vadász azért szeret Romániába járni, mert sokkal megengedőbbek az amúgy is rugalmasan kezelt törvények.

Hirdetés