Nocsak: az időseket gettóba zárni akaró orvosprofesszor is felkerült a PSD szenátorjelölt-listájára

Alexandru Rafila után Adrian Streinu Cercelt is bevonzották a szocdemek. Alakul a járványellenes kommandó a parlamentben?

Hirdetés

A PSD-nél rájöttek, hogy idén az orvosok a menők, merthogy van ez a járvány vagy mi.

Nemrég robbant a bomba, hogy a képviselőjelölt-listájuk élére a nemzet mikrobiológusát, Alexandru Rafilát rakták, aki eddig éppen azért volt a hazai járványkezelés hiteles arca – amellett, hogy a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, ergo konyít valamicskét a dologhoz –, mert nem volt politikai funkciója. Ez hamarosan megváltozik, hiszen az első hely a listán eléggé befutó.

Az újabb bombahír ezzel kapcsolatban az, hogy (pártközeli értesülések szerint) a szocdemek szenátorjelölt-listájának második helyére (ami szintén eléggé befutó hely) a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézet 19 éve regnáló igazgatója, Adrian Streinu Cercel professzor úr kerül, aki mellesleg január 27-én még azt nyilatkozta a szájával, hogy ez a koronácska csak egy helyi járványocska Kínácskában, és aligha fog minket elérni. Ő csak tudja, hiszen ez a szakterülete.

Na mármost.

A Rafila és az ő helyzete némiképp azért más. Rafilát nyilván azért vonta be a politizálásba a PSD, mert egy jó szakember, aki az utóbbi időben országosan ismert lett, tehát húzónév.

Streinu Cercel viszont – aki korábban az egészségügyi minisztérium Covid-19 elleni intézkedések kidolgozásáért felelős tudományos bizottságát vezette, annak ellenére, mit nyilatkozott januárban – azzal került be korábban a sajtóba, hogy kidolgozott egy tervezetet, amelynek értelmében begyűjtötték volna az ország időseit (a 65 évnél öregebbeket), akiket karanténközpontokba dugtak volna, hogy így óvják meg őket a megfertőződéstől. A terv híre természetesen nagy közfelháborodást váltott ki, aminek következtében Nelu Tătaru egészségügyi miniszter április végén gyorsan le is váltotta a professzort a bizottság éléről, majd nem győzték cáfolni, hogy a kormány komolyan gondolta volna az öregek gettósítását.

Hirdetés

Sőt mi több: akkori értesülések szerint több PNL-s fejes is a PSD „trójai falovának” nevezte Streinu Cercelt, aki szerintük csak azért és csakis azért dolgozta ki az illető tervet, hogy belerondítson a PNL növekvő népszerűségébe.

Mit keres tehát most az időseket vérig sértő terv kidolgozója az idősek nagy barátjának szerepében tetszelgő PSD szenátorlistájának elején?

A választ az olvasóra bízzuk. Talán csak annyit: a politika egy nyálkás, rusnya állat, a politikai alkuk pedig az élősködői (bolhák, tetvek, miegymás).

Amúgy, ha érdekli, az említett szenátorlistát Bukarest bukott főpolgármestere, Gabriela Firea nyitja, de nyilván nem érdekli.

Hirdetés