Nézze csak: ennyi lóvéval száll be az állam a téli számláiba – legalábbis a tervek szerint

A kontrollálhatatlan energiaár-drágulás miatt a kormány elvileg a lakosság nagyobbik felének segíteni fog.

Hirdetés

Virgil Popescu energetikai miniszter bemutatta azt a rendelettervezetet, amelyből kiderül, pontosan mennyivel szállna be az állam az úgynevezett kiszolgáltatott energiafogyasztók téli számláiba.

Figyelem: ez egyelőre még csak tervezet, nem kell készpénznek venni, a végleges formáig lehetnek még módosítások!

A mostani változat azonban elég biztató, a legelső tervek szerint ugyanis a lakosságnak alig 10 százaléka részesült volna a támogatásban, a most prezentált változat szerint viszont már a lakosság nagyobbik fele. Ez is szépen megmutatja, hogy az ellenőrizhetetlen drágulások következtében már nemcsak a legszegényebb réteg, hanem a hazai társadalom nagyobbik része vált kiszolgáltatott fogyasztóvá. (A drágulások okairól itt írtunk.)

Íme a részletek:

  • A villanyáram tekintetében az állam azokat a háztartásokat (összesen mintegy 13 millió embert) támogatja, amelyek havi fogyasztása 30 és 200 kilowattóra (kWh) között van. Az ő számláikba az állam kilowattóránként 18 banit pótol, ami a legalacsonyabb (64 bani/kWh) és a közepes (82 bani/kWh) hazai ár közötti különbséget jelnti. A miniszter azt is kiemelte, hogy a támogatás a versenypiaci (azok, akik az energiapiaci liberalizációt kihasználva új szerződéseket kötöttek a legjobb ajánlattal előrukkoló szolgáltatóval), és a szabályozott piaci (akik nem kötöttek új szerződéseket) fogyasztók számára egyaránt elérhető, és azok is részesülhetnek belőle, akiknek a szolgáltatója eleve a legalacsonyabb hazai árat kínálja.
  • A gázszámla-támogatásokban azok részesülnek akiknek az éves fogyasztása 100 és 1200 köbméter között változik. Számukra egységesen a számlák 25%-át törleszti az állam, és ez az intézkedés a hazai háztartások kétharmadát, az összesen 3,6 millióból 2,3-at érint.
Hirdetés

Popescu azt is mondta, hogy a támogatásokért elvileg semmit nem kell tenni, azok a fogyasztás függvényében automatikusan jönnek azoknak, akiket illet. Persze az Románia, úgyhogy majd meglátjuk, a gyakorlatban mi lesz az egészből.

A rendelet a tervek szerint november 1-jétől lép érvénybe.

Hirdetés