Olyan energiaár-drágítási spirál indult el, hogy hirtelen mindannyian kiszolgáltatott fogyasztók lettünk

A kormány kedden elfogadott, a legsérülékenyebb háztartásokat segítő törvénye pedig alig ér valamicskét.

Hirdetés

Az Országos Energiaár-szabályozó Hatóság (ANRE) éppen kiosztott pár büntetést (összesen 2,77 millió lej értékben) néhány villamos energia- és gázszolgáltatónak, mert azok nem gondoskodtak a villany- és gázórák rendszeres leolvasásáról (túllépték a határidőket), és emiatt becslés alapján túl magas árakat számláztak ki a fogyasztóknak. Ez mind szép és jó, csakhogy könnyen lehet, hogy végül ezeket a büntetéseket is a már így is egyre inkább túlterhelt fogyasztók fogják valamilyen formában visszafizetni, mint ahogy az ágazat minden egyéb veszteségét is.

Minden eddiginél nagyobb arányú energiaár-drágításnak vagyunk ugyanis tanúi.

A szolgáltatók zöme október elsejétől vagyis a éppen a fűtésszezon elejétől készül bevezetni az új tarifákat, az erről szóló értesítéseket pedig már elkezdték kiküldeni az elképedt fogyasztóknak.

Az új tarifákkal pedig nem finomkodnak, van ahol 100–120%-os áremelésekről van szó.

A szolgáltatók elsősorban azzal mentegetőznek, hogy ők is arányosan ennyivel kénytelenek többet fizetni a főldgázkitermelő-, illetve áramtermelő vállalatoknak, nekik pedig megvannak a maguk kifogásai.

Az egész természetesen az egyre átláthatatlanabb energiapiaci árliberalizációra vezethető vissza, ám azt sem mondhatnánk, hogy azok, akik élnek a lehetőséggel és új szerződéseket kötnek más szolgáltatókkal, elkerülhetik a drágításokat, hiszen arra is egyre több példa van, hogy ez nem egészen így történik.

A megállíthatatlannak tűnő drágulásspirál ugyanis nemcsak Romániát, hanem jószerével az egész kontinenst érinti, amelynek okai elsősorban a szén-dioxid-kvóták árának növekedésében (minél környezetszennyezőbb egy cég tevékenysége, annál többet kell fizetnie érte – ez pedig végső soron úgyis a fogyasztók zsebét terheli), illetve a globális felmelegedés miatt megnövekedett energiafogyasztásban keresendők.

És persze az energetikai vállalatok kapzsisága is közrejátszik az egészben, amelyek most pótolni akarják a járvány által generált veszteségeiket, így az indokolt drágításokon jócskán túlmennek a profitszerzés érdekében.

Hirdetés

És hogy mennyiben segít a kiszolgáltatott (alacsony jövedelmű) energiafogyasztókat védő, kedden megszavazott törvény? Édes keveset. Ez ugyanis kevesebb mint 750 ezer háztartásnak segít valamicskét a téli számlák rendezésben,

amely az összes hazai háztartásnak mintegy 10%-át képviseli.

Szóval szép gesztus, hogy az ANRE kiosztott pár büntetést az árakkal és számlákkal kedvük szerint zsonglőrködő energetikai cégeknek, de arra kérjük, a továbbiakban ne tegye, mert ezt a cechet is a mi nyakunkba varrják.

A dolgok jelen állása szerint ugyanis mindannyian kiszolgáltatott fogyasztók lettünk…

Hirdetés