Kik kaphatnak novembertől állami támogatást a fűtésszámla kifizetéséhez?

Mutatjuk, milyen feltételekkel lehet megszerezni az akár havi 500 lejre rúgó támogatást.

Hirdetés

Mintegy ötszázezer lakost érint kedvezően a kiszolgáltatott energiafogyasztókat védő törvény, melyet kedden szavazott meg egyöntetűen a román képviselőház. Ahogy a neve is mutatja, a jogszabály haszonélvezői azok a sérülékeny kategóriába sorolható fogyasztók lehetnek, akik olyan alacsony jövedelemmel rendelkeznek, hogy a téli hónapok idején nehezen vagy egyáltalán nem tudják kifizetni a fűtésszámlát.

A támogatás összegét a fogyasztó jövedelmének függvényében állapítják meg:

minél kevesebből gazdálkodik egy hónapban egy háztartás, annál nagyobb összegre lehet jogosult.

Családok esetében az egy főre eső jövedelem nem haladhatja meg a 1 386 lejt, egyedül élők esetében ez az összeg 2 053 lej.

A becslések szerint összesen 524 ezer háztartás kaphat pénzt, a kifizetendő támogatás értéke összesen mintegy 389 millió lejre tehető. Raluca Turcan munkaügyi miniszter hevenyészett számítása alapján 1-5 millió ember lehet érintett. Nyilvánvalóan azok, akik munkaviszonyban állnak, illetve a szociális- vagy nyugdíjellátórendszer részei.

A fűtésszámla teljes összegét (100%) állja az állam azon háztartások esetében, ahol az egy főre eső nettó havi jövedelem nem haladja meg a 200 lejt. A legkevesebb (10%-os) támogatásra azok a családok jogosultak, ahol az egy főre eső havi nettó bér 1280,1 és 1386 lej között van (egyedülállók esetében a felső határ 2053 lej).

A fűtési módok alapján kiszámított referenciaértékeket a kormány fogja meghatározni, de ez nem lehet kevesebb mint

  • 250 lej/hónap a földgáz esetében,
  • 500 lej/hónap az elektromos energia esetében,
  • illetve 320 lej/hónap a szilárd (fa, szén, brikett, stb.) tüzelés esetében.

A támogatást közvetlenül a fűtésszámla értékéből vonják majd le,

Hirdetés

tehát annyival kevesebb összeg fog megjelenni a számlán, amennyi támogatásra jogosultak vagyunk a jövedelmünk függvényében.

Florin Cîţu kormányfő többször is jelezte, hogy mérsékelnék az energiapiac liberalizálása miatti sokkoló drágulás hatását, különben a lakosság nehéz tél elé néz. Arra is készen állt, hogy amennyiben a parlament nem fogadta volna el a törvényt, akkor a PNL jóváhagyása után egyéni felelősségvállalással ültesse gyakorlatba.

A jogszabály Klaus Iohannis államfő elé kerül, s ha nem emel kifogást ellene, akkor november elsejétől léphet életbe.

Hirdetés