Nem tudja abbahagyni a Novák Eduárd elleni uszításkampányt a román média

Túlságosan magyarok a Novák Károly Eduárd által vezetett ifjúsági és sportminisztérium kampányai.

Hirdetés

Ezzel rukkolt elő újabb, leleplezőnek szánt cikkében a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap, amely mostanában megint előszeretettel veszi elő a magyar kártyát: a múlt héten az fájt, hogy a csíkszeredai futball- és jégkorongcsapatnak nincs román nyelvű honlapja.

Most viszont azt vették észre éles szemmel, hogy a „Bajnokok az életért”, oltakozásra biztató minisztériumi kampányban szereplő erdélyi magyar sportolók (Novák Eduárd, Bölöni László, Tófalvi Éva és Szőcs Bernadette) anyanyelvükön is megszólalnak,

a színek pedig a román helyett a magyar zászlót idézik fel.

De még a Nemzeti Sportstratégia színei, a türkiz és a rózsaszín is gyanús, hiszen túlságosan közel állnak a piroshoz és a zöldhöz. Bezzeg a román trikolór színei, főleg a sárga, sehol sincsenek.

A zöld valamiért nagyon csípi a szerzők szemét,

már az is baj, hogy az egyik képen egy zöld mezes focistasrác szerepel. És persze Novák sportminiszer legfőbb bűne, hogy a magyarországi sportstratégiából inspirálódva szeretné megreformálni a román sportéletet.

Amire igencsak ráférne a reform és a gyűlölt-irigyelt szomszéd sikeressége, hiszen a tokiói olimpián 20 magyar érem és csak négy román született – de ez valahogy nem jutott a szerző eszébe. Az viszont feltűnt neki, hogy Novák zöld nyakkendőt viselt, amikor a magyar kormány képviselőivel tárgyalt. Mintha ennél nagyobb gondja nem is lenne a román sportnak…

Hirdetés

A cikk megjelenésekor ugyanis Novák éppen Budapesten járt, ahol többek között az Év Sportolója Gála egyik díjátadója volt.

Az időzítés ugyanakkor azért is roppant érdekes,

mert élesítésével egy időben szállt le Bölöni László repülőgépe Bukarestben, aki a fociválogatott szövetségi posztjának legfőbb esélyesévé lépett elő. Magyar sportminiszer, magyar edző a legfontosabb és legnépszerűbb (bár messze nem a legjobb) nemzeti csapat élén – van baj elég a román sportban.

Hirdetés