Nagyon úgy néz ki, hogy az államtitkár saját szakállára, miniszterelnöki jóváhagyás nélkül szigorított a karanténszabályokon

Andreea Moldovan nem egyeztetett a kormányzati illetékesekkel. Jöhet az újabb válság.

Hirdetés

Bár a bukaresti kormánykoalíció két nagyobbik tagja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az USR-PLUS pártszövetség között amúgy sem rózsás a viszony, az egészségügyi minisztérium által váratlanul, kedden este kiadott rendelet, amely módosítja a karantén elrendelésének kritériumait, újabb adag olaj lehet a tűzre.

Kormányzati források szerint ugyanis arról Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár

anélkül döntött, hogy Florin Cîțu jóváhagyta volna – sőt anélkül, hogy egyáltalán tudott volna róla.

Ez pedig újabb konfliktusforrás lehet a koalícióban, hiszen a kormányfő liberális, így az egészségügyi tárcát – amelynek tevékenységét az utóbbi időben rengeteg bírálat érte – az USR-PLUS irányítja.

Moldovan elismerte, a témáról nem egyeztetett személyesen a miniszterelnökkel, a rendeletet a tárcaközi technikai és tudományos testület fogadja el, amelyben az országos járványügyi operatív törzs határozatait fogalmazzák meg. Az államtitkár szerint a rendelet kiadása az ő hatáskörébe tartozik.

Kormányzati források szerint azonban

a kormányban senki sem tudott arról, hogy ilyen rendelet kiadására készülnek,

sőt a kabinet korábban arról döntött, hogy nem módosítják a karantén elrendelésének feltételeit.

A Moldovan által említett bizottság pedig csak javaslattételre jogosult, döntéshozatalra nem.

Hirdetés

Így aztán még a járványellenes védekezés legfőbb arca, Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár sem tudott róla.

Mint ismert, Moldovan nagyon ráfeszült a karantén témájára, múlt héten egyenesen azt mondta, két hét országos karantén csodákat tenne.

Florin Cîțu miniszterelnök ezt követően nem győzte a nyilvánosság előtt oltani a tüzet, és bizonygatni, hogy szó sincs arról, hogy országos karantént akarnának elrendelni.

Ezek nyomán a kiszivárgott értesülések szerint egyáltalán nem kizárt, hogy Moldovan nem sokáig lesz már államtitkár.

Hirdetés