Cîțu érkezik a nyugtatóval: emberek, nincs is szó egy újabb országos lezárásról

Ismét az történt, hogy a kormány egyik képviselője mondott egy akkorát, hogy a miniszterelnöknek azonnal magyarázkodnia kellett miatta.

Hirdetés

Néha az újságírók is gondban vannak, ugyanis lassan elfogytak a jelzők, amelyekkel a csodálatos hazai járványkommunikáció színvonalát illethettük, úgyhogy ezúttal egyszerűen csak rögzítjük, mi történt ma épp.

A délelőtt folyamán írtunk arról, hogy Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár azzal állt elő, hogy

egy 14 napos országos lezárás csodákra lenne képes,

hiszen a vírus lappangási ideje épp ennyi ideig tart, és akkor megakadályozhatnánk a terjedését. Pár órával később beállt a mikrofoncsokor mögé Florin Cîțu is, mert úgy érezte, helyre kell tennie a dolgokat: a miniszterelnök szerint

„szóba sem jöhet egy olyan országos szintű lezárás, mint egy évvel ezelőtt,

a vészhelyzet idején, mert az ország most a fokozatos nyitás felé tart”.

A kormányfő szerint a kollégája csak egy elméletet vázolt fel, vagy csak a személyes véleményének adott hangot, „ilyen korlátozásokról szó sem lehet most, mert a lazítások irányába haladunk, ehhez azonban

az kéne, hogy mindenki oltassa be magát az elkövetkező időszakban”.

Hirdetés

Florin Cîțu egyébként hétfőn beszélt arról, hogy június elsejétől elkezdődhetnek a fokozatos lazítások, de megtudtuk azt is, Románia annyi vakcinát rendelt, hogy július végéig be lehetne oltani 10 millió embert.

A szerdai sajtótájékoztatón már egy olyan forgatókönyvet is felvázolt, amely első látásra a tudományos fantasztikum kategóriájába tartozik: ha június elsejéig sikerül beoltani 5 millió embert, majd július végéig még ötmilliót, csak akkor térhetünk vissza a normális(hoz hasonlító) életünkhöz.

Hirdetés