Nem akarunk riogatni, de az illetékesek már megint országos karantént emlegetnek

Már két hét teljes zárlat is csodákra lenne képes – mondja az államtitkár.

Hirdetés

Emlékeznek még a tavaly tavaszi karanténra, amikor a boltba is csak papírral lehetett kimenni? Kellemes volt?

Csak mert Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár most azt mondta, hogy egy országos lezárás – még ha „csak” két hetes is – „csodákra lenne képes”. A vírus lappangási ideje ugyanis két hét, így ha ennyi időre megakadályozzuk a terjedését, akkor megállíthatjuk.

Ez elméletben persze szép, csak ez a fránya gyakorlat kicsit bonyolultabb: könnyű kimondani, hogy két hétre megakadályozzuk a vírus terjedését, mint két hétre valóban megakadályozni a vírus terjedését.

Azt már megszokhattuk, hogy a romániai politikában bevett szokás, hogy amit le akarnak nyomni a torkunkon, azt előzőleg belebegtetik, hadd szokja a gondolatot a nép, mire valóban megtörténik az intézkedés. Az is bevett szokás, hogy a nyugati országokat és általában az EU-t majmoljuk a járványkezelés tekintetében, és lám, Franciaországban – ahol szintén megteltek a kórházak, különösen az intenzív terápiás helyek – a napokban már a harmadik országos zárlatot vezették be a járvány kezdete óta.

Persze az is igaz, hogy Andreea Moldovánnak ez a vesszőparipája, amit már emleget egy ideje, szóval remélhetőleg nem a hivatalos álláspontot kotyogta ki.

Hirdetés

Azt is mondta egyébként, hogy helyes egyéni felelősségvállalással nem is kellene korlátozásokat bevezetni, hiszen egy év alatt megszokhattuk volna, hogyan működik ez az egész.

Mondja ezt abban az országban, ahol a politikusok sem tartják be a járványszabályokat.

Köszi.

Hirdetés