Nagyon feldühítette a temesvári helyi vezetőket Arafat a karantén önkényes meghosszabbításával

A megyei és a helyi önkormányzat illetékesei is keményen beszóltak.

Hirdetés

Igencsak eldurrant a helyi önkormányzati vezetők agya annak nyomán, hogy Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár vasárnap este felülbírálta a megyei járványügyi operatív törzs döntését, és önkényesen meghosszabbította a Temesváron, illetve négy környező településen – Mosnicatelepen, Győrödön, Gyüregen és Újszentesen – a helyi illetékesek által feloldott karantént.

Alin Nica, a Temes megyei önkormányzat elnöke szerint Arafat lépése több kárt okoz, mint hasznot.

Mint fogalmazott, az államtitkár döntésével gúnyt űz a temesváriakból, és semmibe veszi a megyei intézményeket.

Az elnök szerint Arafat lépése nem más, mint pofátlan politikai beavatkozás.

Azzal vádolta meg Arafatot és Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert, hogy folyamatosan megpróbáltak nyomást gyakorolni a helyi illetékesekre, pedig már többször is felhívta a figyelmüket a vesztegzár hatástalanságára – amiben igaza van, hiszen két hét alatt a megyeszékhelyen nem hogy csökkent volna, hanem nőtt a fertőzési ráta.

Mondjuk részben azért, mert az emberek trükközve kerülték meg a karantént.

Nica szerint a helyi, egészségügyi problémát a helyi erőknek kell megoldaniuk, de más eszközökkel, a karantén ugyanis tönkreteszi a helyi vállalkozók egzisztenciáját.

Az elnök felszólította a bukaresti hatóságokat a szerinte jogtalanul, a helyi intézmények demokratikus úton született döntését felülírva elrendelt karantén feloldására, és egyéb, a fertőzési ráta csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére.

Hirdetés

Azt is Arafat szemére vetette, hogy felállítottak ugyan Temesváron egy mobil intenzív kórházat, de azt a központi hatóságok képtelenek működtetni, ezért helyi erőforrásokból kell az intenzív terápiás ágyak számát növelni.

Nekiment Arafatnak Temesvár alpolgármestere, Cosmin Tabără is.

Mint mondta, az államtitkár döntését bosszantónak tartja, hiszen a helyi vállalkozók már megörültek, hogy végre ismét kinyithatják az üzleteiket.

Arról beszélt: ha a központi hatóságok tényleg segíteni akartak volna, több oltóanyagot kellett volna a megyébe küldeniük.

Egyben ő is arról beszélt, hogy a bukaresti illetékeseknek segíteniük kell több intenzív terápiás hely kialakítását.

Hirdetés